Selkäliiton mediatiedote 3.2.2023

4.2.2023

Miksi on tärkeää, että liikunta on nautinnollista? Miten selviytyä kivun kanssa? – Kuuntele Vahva selkä -podcastin uudet jaksot 

Mitä fysioterapeutin vastaanotolla tapahtuu? Mitkä tekijät vaikuttavat kivun pitkittymiseen? Onko matala-asteisella tulehduksella yhteyttä kipuun? Miten henkistä hyvinvointia voi treenata? Selkäliiton Vahva selkä -podcastin uusissa jaksoissa asiantuntijavieraat vastaavat näihin kysymyksiin ja antavat itsehoitovinkkejä selkäkipuisille.

Selkäliiton Vahva selkä -podcastissa on julkaistu neljä uutta jaksoa, joiden aiheina ovat fysioterapia ja selkäkipu, pitkäkestoinen selkäkipu, ylipainon vaikutus terveyteen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Asiantuntijavieraina jaksoissa ovat fysioterapeutti Jesse Asikainen, fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen, hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Harri Helajärvi.

– Olemme saaneet taas joukon kiinnostavia asiantuntijavieraita podcastiimme. Toivottavasti moni kuuntelija saa keskusteluista uusia ajatuksia tai oivalluksia oman selän hoitoon ja omaan hyvinvointiin muutenkin. Esimerkiksi jakson 12 vieras Harri Helajärvi on kiteyttänyt hyvinvoinnin hienosti neliapilaan, jonka osia ovat terveellinen ravinto, nautinnollinen liikunta, henkinen hyvinvointi, uni ja lepo sekä apilan vartena sosiaalinen verkosto. Näitä tärkeitä teemoja sivutaan myös muissa uusissa jaksoissa selkäoireisen henkilön näkökulmasta, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

– Vahva selkä -podcastissa on nyt julkaistu 12 jaksoa. Nauhoitamme uusia jaksoja kevään aikana, joten kannattaa pysyä kuulolla, Töyrylä-Aapio jatkaa.

Vahva selkä -podcastin kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Selkäliiton Selkäkanavalla, Spotifyssa, Suplassa ja Google Podcasteissa.

Lyhyet esittelyt uusista jaksoista  

Jakso 9: Fysioterapiassa – mitä vastaanotolla tapahtuu?

Jaksossa keskustellaan siitä, mitä fysioterapeutin vastaanotolla tehdään, voiko asiakas itse vaikuttaa fysioterapian sisältöön, miten usein pitäisi harjoitella ja mitä fysioterapiajakson jälkeen tapahtuu. Aihetta käsitellään yksityisen sektorin fysioterapian näkökulmasta.

Jakso 10: Pitkäkestoinen selkäkipu – miten sitä hoidetaan?

Jaksossa keskustellaan kroonisesta selkäkivusta ja sen hoidosta, esimerkiksi mitkä tekijät vaikuttavat kivun pitkittymiseen, miten selviytyä kivun kanssa ja onko lääkityksestä apua.  

Jakso 11: Minkälaisia vaikutuksia ylipainolla on terveyteen?

Jaksossa keskustellaan ylipainon taustalla olevista tekijöistä, miten elämäntavat vaikuttavat painonhallintaan, mitä on matala-asteinen tulehdus ja onko sillä yhteyttä kipuun.

Jakso 12: Kokonaisvaltainen hyvinvointi – mistä se koostuu?

Jaksossa keskustellaan siitä, miten liikunta, terveellinen ravinto ja nukahtamisvaikeudet vaikuttavat terveyteen, miten henkistä hyvinvointia voi treenata ja mitä hyötyä sosiaalisesta tuesta on terveydelle.

Selkäliiton Vahva selkä -podcastissa keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa selän hyvinvoinnin teemoista ja tarjotaan keinoja selän itsehoitoon. Podcast on suunnattu selkäoireisille ja kaikille selän hyvinvoinnista kiinnostuneille.

Faktoja selkäkivusta 

  • Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Selkäkipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.
  • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2021 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia yli 83 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli lähes 1,4 miljoonaa.
  • Selkäkivulle altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (esimerkiksi stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.