Ajankohtaista


Niska- ja selkäoireisten verkkovertaistunti

 

 

Seuraava niska- ja selkäoireisille suunnattu verkkovertaistunti järjestetään Zoom-verkkokokoustyökalun välityksellä keskiviikkona 3.6. klo 14.00 alkaen. Ilmoittautumiset sähköpostitse viimeistään 3.6. klo 12.00 mennessä selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvolalle, maria.sihvola(a)selkaliitto.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä saat lisäohjeita sekä osallistumislinkin tapaamiseen.

Verkkovertaistuntien tarkoitus on, että samassa elämäntilanteessa olevat henkilöt tai saman elämäntilanteen läpikäyneet henkilöt voivat jakaa kokemuksiaan sekä selviytymiskeinojaan selkäkivun kanssa. Jokainen osallistuja jakaa itsestään vain sen mihin on valmis. Tule rohkeasti mukaan Selkäliiton vertaistunneille! Kaikesta ei tarvitse selvitä yksin, vertaistuesta saat voimaa!

Lisätietoa verkkovertaistunneista: https://selkakanava.fi/verkkovertaistunnit


HUOM

Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys ry:n sääntömääräinen kevätkokous torstaina 11.6.2020 klo 18.00 Piparkakkutalon yläkerran kokoushuoneessa, 2. krs., Kauppakatu 34, Joensuu. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen 13 §:n mukaiset asiat. Kokouksessa on kahvitarjoilu. Ennakkoilmoittautuminen kokoukseen viimeistään keskiviikkona 10.6.2020 yhdistyksen sihteerille sähköpostitse p-kselka@hotmail.fi tai puhelimitse 045 205 0455.  Tervetuloa!

 


 

Totta vai tarua? Viisi väitettä iskiaksesta

Tiedote 26.05.2020
Selkäliitto ry

Altistaako istuminen iskiaskivulle? Auttaako vuodelepo iskiakseen? Iskiakseen, kuten selkäkipuun yleensä, liittyy monia uskomuksia. Selkäliiton asiantuntija vastaa väitteisiin iskiaskivusta ja kertoo, mikä on totta ja mikä on tarua.  

Iskias on yleinen selkävaiva. Iskiaskipu voi tuntua alaselässä, mutta pääasiallinen kipu painottuu pakaraan ja alaraajaan. Tavallisin syy iskiakseen on välilevyn pullistuma, joka ärsyttää tai painaa iskiashermoa. Iskiasoireista kärsii elämänsä aikana noin 40 prosenttia suomalaisista.

1. Liika istuminen altistaa iskiaskivulle. 
Tarua. Istuminen voi pahentaa iskiasoireita, mutta suoraa tutkimusnäyttöä siitä, että istuminen altistaisi iskiaskivulle tai lisäisi iskiaksen riskiä ei ole. Iskias johtuu tyypillisesti välilevyn pullistuman aiheuttamasta iskiashermon puristus- tai ärsytystilasta, ja välilevyn pullistumat taas kuuluvat selkärangan luonnollisiin ikääntymismuutoksiin. Suurin osa välilevynpullistumista on kuitenkin täysin oireettomia.

2. Iskiaksen todentaminen vaatii aina selän magneettikuvauksen.
Tarua. Lääkäri voi diagnosoida iskiaksen oirekuvan perusteella, eikä sen todentamiseksi tavallisesti tarvita selän kuvantamistutkimuksia. Magneettikuvaus on usein tarpeellinen, Jos iskiaskipua edeltää loukkaantuminen vamman seurauksena, iskiaskipuun liittyy eteneviä neurologisia oireita, sietämätöntä kipua tai on epäilys jostakin muusta sairaudesta. Magneettikuvausta voidaan harkita myös, jos iskiaskipu ei lievity kolmessa kuukaudessa konservatiivisesta (lääke-, itsehoito ja fysioterapia) hoidosta huolimatta.

3. Vuodelepo helpottaa iskiaskipua. 
Tarua. Vuodelepo ei tavallisesti helpota kipua eikä edistä iskiaspotilaan toipumista. Sen sijaan kevyt aktiivisuus ja rasituksen jaksottaminen yleensä helpottaa oireita ja edistää toipumista. On siis tärkeää pysyä aktiivisena arjessa kivusta huolimatta. Joskus voimakas kipu voi kuitenkin vaatia alussa lyhytkestoista lepoa, jolloin niin sanottu psoas-asento helpottaa usein parhaiten oireita.

4. Kävely auttaa iskiaskivun lievittämisessä.
Totta. Toipumisen kannalta keskeistä on rohkaistua liikkumaan kivusta huolimatta. Kävely sopii tavallisesti suurimmalle osalle iskiasoireisista ja moni kokee sen helpottavan oireita. Lyhyitä lenkkejä voi tehdä vaikka useamman kerran päivässä omien tuntemusten mukaan. Kaikki liikkuminen on hyvästä. Liike edistää selän toipumista ja ylläpitää kehon toimintakykyä.

5. Tavallisesti iskiaskipu paranee itsekseen
Totta. Tyypillisesti iskias paranee itsestään noin 1–3 kuukaudessa ja vaatii vain hyvin harvoin leikkauksellista hoitoa. Lääkäriin on kuitenkin syytä hakeutua, jos kipu muuttuu sietämättömäksi, jalan lihaksissa ilmenee lihasheikkoutta tai tuntopuutoksia, virtsaaminen ei onnistu tai ulosteen pidätyskyky heikkenee.

– Iskias paranee yleensä itsestään, ja noin puolella iskiasoireet häviävät kuukauden sisällä. Iskiaskipua voi tarvittaessa lievittää tavallisilla kipulääkkeillä. Kivusta huolimatta on tärkeää jatkaa päivittäisiä toimia ja liikkua, selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta kertoo.

Lue lisää iskiaksesta Selkäliiton Selkäkanavalta: selkakanava.fi/iskias.


 

 

 

 liikkumistottumuksia

Tiedote 01.04.2020
Selkäliitto ry

Koronavirusepidemia on johtanut poikkeusoloihin, jonka vaikutukset heijastuvat myös monen liikkumistottumuksiin. Ohjatut liikuntaharrastukset ja liikuntavuorot on peruttu. Lisäksi monien työmatkaliikunta on vähentynyt etätöiden vuoksi. Selän kunnosta kannattaa huolehtia omatoimisesti myös poikkeusoloissa.  

Selkä, kuten myös muu tuki- ja liikuntaelimistö, tarvitsee säännöllistä liikettä pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä. Tämä korostuu etenkin iäkkäämpien kohdalla, joiden toimintakyky heikkenee nuorempia nopeammin liikkumattomuuden seurauksena.  

Poikkeustilanne kuormittaa myös henkistä hyvinvointia. Sosiaalinen eristäytyminen voi aiheuttaa monelle ahdistusta, samoin huoli ja pelko liittyen omaan ja läheisten terveyteen. Myös epävarmuus oman toimeentulon jatkuvuudesta painaa monen mieltä.

Henkinen kuormitus ja alakuloisuus voivat lisätä kipuherkkyyttä ja altistaa selkäkipujen pitkittymiselle. Samoin stressiin liittyy usein uniongelmia, jotka madaltavat kipukynnystä ja voivat pahentaa tai pitkittää kipuja.  

- Kukaan ei voi ennustaa tulevaa, joten nyt kannattaa suunnata voimavarat niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. Jokainen voi keskittyä huolehtimaan omasta terveydestään ja henkisestä jaksamisestaan sekä noudattaa viranomaisohjeita, selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta sanoo.

Liiku luonnossa, tee pihatöitä tai jumppaa kotona

Nyt kannattaa liikkua ulkona, sillä fyysisen kunnon hoitamisen lisäksi luonnossa liikkuminen kohottaa mielialaa ja vähentää stressiä. Myös piha- ja puutarhatyöt ovat hyvää hyötyliikuntaa ja rentouttavat mieltä.

Lihaskuntoa voi harjoittaa hyvin kotona oman kehon painolla tehtävillä harjoitteilla tai erilaisten liikuntavälineiden avulla. Muu perhe kannattaa ottaa mukaan ulkoiluun ja muuhun harjoitteluun ja nauttia yhdessä tekemisestä, kun siihen on hyvää aikaa.

Erilaisista rentoutumis- ja hengitysharjoituksista sekä tietoisen läsnäolon harjoittelusta voi olla apua mielen ja kehon rentouttamisessa näinä epävarmoina aikoina. Ne voivat myös helpottaa nukahtamista, jos mieli on kovin rauhaton.

Monipuolisia liikuntaohjeita ja rentoutumisharjoitteita on saatavilla maksutta Selkäliiton Selkäkanavalta. Ohjeet ovat fysioterapeuttien laatimia.


Lisätietoja medialle:
selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola, puh. 050 465 7884, maria.sihvola@selkaliitto.fi

Selkäliitto ry

Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 31 selkäyhdistystä, joissa on noin 8 600 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset järjestävät jäsenilleen eri puolella Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja ohjeita selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi

Facebook: Selkäliitto ja Selkäkanava Twitter: @Selkaliitto Instagram: @selkakanava  Youtube: Jumppakissa 

Liitteet


LUKUVINKKI

Kannattaa lukea apu Terveys-lehden numerosta 3/2019, yhdistyksemme pitkäaikaisen puheenjohtajan Voitto Hotin kertomus, miten hänen selkärankansa on rakenneltu uudestaan raudasta, uskomaton kertomus suurista leikkauksista ja miten niistä toivutaan suomalaisella sisulla.


https://areena.yle.fi/audio/1-50318721

Ylläolevilla linkillä pääsee haastatteluun, joka on tehty Selkäviikon johdosta Yle Pohjois-Karjalan toimesta, haastateltavana yhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Moilanen.

 

 


Marjanpoiminta on mainiota hyötyliikuntaa

Tiedote 27.06.2019
Selkäliitto ry

Monen kesäpuuhiin kuuluvat marjanpoiminta, mattojen pesu ja halonhakkuu ovat mainiota hyötyliikuntaa. Näissäkin askareissa kannattaa muistaa tauot ja maltti. Lue Selkäliiton vinkit kesäpuuhiin.

Hyötyliikunta on hyvä ja helppo keino ylläpitää peruskuntoa lomalla. Halonhakkuu ja matonpesu käyvät liikunnasta, ja marjastusreissulla voi kertyä kilometrejä samalla kun nauttii ulkoilmasta. Moni saattaa innostua ahkeroimaan urakalla, kaikkea ei kuitenkaan tarvitse saada valmiiksi kerralla.

– Pidä taukoja, malta olla rehkimättä liikaa ja jaa töitä useammalle päivälle. Kesäaskareiden lomassa ja niiden jälkeen on myös hyvä tehdä palauttavia liikkeitä, muistuttaa selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Lihakset voivat kipeytyä hieman epätavallisista työskentelyasennoista ja erilaisesta kehon käytöstä, mutta se on normaalia. Lihaskipu menee tavallisesti ohi muutamassa päivässä.

Vinkkejä marjanpoimintaan

 • Vähennä kehon yksipuolista kuormitusta ja raajojen puutumista vaihtelemalla asentoa usein, noin kymmenen minuutin välein, tai ennen kuin raajat puutuvat. Tauota maasta poimintaa, nouse välillä ylös ja ojenna selkääsi.
 • Vaihtele perinteistä poiminta- eli kyykkyasentoa: Poimi marjoja toispolvikyykyssä, poimi istuen matalalla retkituolilla tai ämpärillä, tai poimi seisten ja käytä apuna pitkävartista marjapoimuria.
 • Vadelmia poimiessa kätevä apuväline on kaulaan ripustettava pieni kevyt keräysastia. Se vapauttaa molemmat kädet keräystyöhön, eikä astiaa tarvitse kannatella. Kun astia täyttyy, tyhjennä se isompaan ämpäriin.
 • Pidä taukoja ja tee palauttavia liikkeitä poiminnan lomassa. Tee esimerkiksi alla oleva taukojumppa.
 • Venyttele vielä kotona kevyesti poimintasession jälkeen.

Marjanpoimijan taukojumppa

Pidä tauko marjanpoiminnassa, oikaise itsesi ja tee lyhyt taukojumppa. Jumppa vetristää lihaksia ja laittaa veren kiertämään paikallaanolon jälkeen. Taukojumppa sopii tehtäväksi myös muiden kesäpuuhien, kuten matonpesun tai halonhakkuun, lomassa.

 1. Käsien pyörittely. Pyörittele käsiä isossa hallitussa kaaressa, verenkierto tehostuu käsissä ja hartioissa.
 2. Kiertoliike. Risti kädet rinnan päälle ja kierrä ylävartaloa puolelta toiselle.
 3. Kyykky. Tee muutamia kyykkyjä ylös-alas. Pidä paino kantapäillä ja selkä suorana. Kyykyt vilkastuttavat tehokkaasti alaraajojen verenkiertoa ja vetreyttävät lihaksia.
 4. Selän ojennus. Tue käsillä alaselkää ja taivuta selkää korostetusti taaksepäin. Säilytä katse eteenpäin ja anna rintakehän avautua.
 5. Kylkivenyttely. Kurkota kättä pään yli vastakkaiselle puolelle ja anna kyljen venyä hetki. Toista toiselle puolelle.

 

Liikuta selkääsi myös kesällä

Tiedote. Julkaistu: 19.06.2019
Selkäliitto ry

Kesällä moni pitää taukoa säännöllisistä liikuntaharrastuksista. Pieni kesätauko tekee hyvää, mutta tyystin ei liikuntaa kannata unohtaa. Selkä tarvitsee säännöllistä liikettä pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä. Lue Selkäliiton vinkit kesäliikuntaan.

Selkä tykkää monipuolisesta liikunnasta ja säännöllinen liikunta ehkäisee selkävaivoja. Kesä on mitä otollisinta aikaa kokeilla uusia lajeja ja kesäinen luonto tarjoaa liikunnan harrastamiseen upeat, ilmaiset puitteet. Esimerkiksi pururatoja, ulkokuntosaleja, luonnon vesiä ja erilaisia metsämaastoja kannattaa hyödyntää. Lisäksi monia lajeja, kuten melontaa, SUP-lautailua tai rullaluistelua, pääsee kokeilemaan edullisesti. Useilla paikkakunnilla järjestetään myös puistojumppia.

Kesälomalla kannattaa nauttia aikatauluttomuudesta ja tehdä asioita sen mukaan, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä.  

– Liikunnan ei tarvitse kesälläkään olla tiukkapipoista suorittamista, vaan itselle mieluisten ja hyvää oloa lisäävien asioiden tekemistä vaikka hyötyliikunnan muodossa. Esimerkiksi marjametsässä samoilu, piha- ja puutarhatyöt ja mattojen pesu ovat hyvää hyötyliikuntaa. Kauppa- ja asiointimatkat voi hoitaa auton sijasta pyörällä tai kävellen, ja näin kerryttää arvokkaita terveyttä edistäviä kilometrejä, vinkkaa Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola.

Vaikka liikunta kesälomalla jäisikin vähemmälle, ei siitä kannata huolestua. Peruskunto ei romahda muutamassa viikossa. Saavutettu kuntotaso pysyy yllä huomattavasti pienemmällä liikunnan määrällä kuin mitä sen aikaansaamiseksi on tarvittu.

Vinkkejä kesäliikuntaan

 1. Riko rutiineja ja kokeile uutta liikuntamuotoa, tai osallistu ohjatulle tunnille, niin pääset alkuun kokeneiden ohjaajien avustamana. Lajikokeilut tarjoavat uusia elämyksiä ja keholle uudenlaista haastetta.
 2. Hyödynnä paikkakuntasi ulkoliikuntapaikkoja ja -maastoja. Ulkona liikkuminen on ilmaista ja virkistää mieltä.
 3. Pidä peruskuntoa yllä hyötyliikunnalla. Poimi marjoja, puuhaile puutarhassa, pyöräile tai kävele kauppaan tai tutustu lomakohteeseen jalkaisin auton sijaan.
 4. Rentoudu luonnossa liikkuen. Samoile metsässä, ihaile kauniita maisemia ja kuuntele metsän ääniä. Rentoutuminen vähentää kehon jännittyneisyyttä, rauhoittaa mieltä ja lievittää kipuja.
 5. Ota iisisti. Sekä keho että mieli tarvitsevat aikaa myös palautua. Palautumista edistää mikä tahansa itselle mieluinen toiminta, kuten harrastus, urheilu, ystävien tapaaminen tai leppoisa oleskelu.
 6. Älä stressaa liikunnasta. Peruskunto ei muutaman kevyemmin liikutun viikon aikana katoa.

Lue lisää vinkkejä kesäliikuntaan Selkäliiton Selkäkanavalta: selkakanava.fi/ota-ilo-irti-kesan-liikuntamahdollisuuksista.

 

Etsitään alaselkäkipuisia Huoleti-sovelluksen koekäyttäjiksi

 

”Huoleti-sovelluksen käyttökokeilulla halutaan selvittää, millaista arjen apua alaselkäkivusta kärsivä kaipaa ja voisiko ystävien tuella olla aktivoivaa vaikutusta, ja erityisesti kiinnostaa se, miten Huoleti-sovellus voisi tässä auttaa. Kokeilujakso kestää noin neljä viikkoa ja sinä aikana sinua pyydetään vastaamaan kahteen lyhyeen kyselyyn sekä testaamaan Huoleti-sovellusta. Vastineeksi osallistumisestasi saat elokuvaliput sekä Huoleti-sovelluksen käyttöösi. Ilmoittaudu mukaan: http://bit.do/huoleti-kokeilu ja jaa ilmoitusta myös ystävillesi. Ole nopea, mukaan voidaan ottaa vain 20 ensimmäistä ilmoittautujaa.”

 

Huoleti on mobiilisovellus, jonka tarkoituksena on täydentää lääketieteellistä ja ammatillista hoitoa yhdistämällä tukijoita ja tukea tarvitsevia. Sovelluksen avulla voi helposti kutsua läheisiään kulkemaan vierellään, jotta huoliaan ei tarvitse kohdata yksin. Palvelun avulla on mahdollista löytää vertaistukea ja saada apua arjen haasteisiin. Huoleti auttaa löytämään vertaistukea sekä huolen kohdanneelle että tämän läheisille. https://huoleti.fi

************** 

Piha- ja puutarhatyöt ovat hyvää hyötyliikuntaa

Tiedote. Julkaistu: 07.05.2019, 10:30
Selkäliitto ry

Piha- ja puutarhatyöt ovat tehokasta hyötyliikuntaa, jossa koko keho saa monipuolista liikettä. Lihakset voivat äkkiseltään kipeytyä epätavallisista työskentelyasennoista, mutta se on normaalia ja ohimenevää. Selän rasitusta voi vähentää hyvillä työasennoilla ja töitä tauottamalla. Poimi talteen Selkäliiton vinkit kotipihan kuopsutteluun.

Pihatöissä keho saa liikettä monipuolisesti, kun kyykistytään, nostellaan, kumarrellaan, kurotellaan ja kierretään vartaloa. Jotta keho olisi valmiimpi töihin, kannattaa lämmitellä kevyesti ennen aloitusta. Töitä on myös hyvä tauottaa ja jakaa useammalle päivälle, eikä ahnehtia kaikkea yhden päivän tai viikonlopun aikana.

Mitä vähemmän on tottunut kehoaan käyttämään ja rasittamaan, sitä enemmän lihakset todennäköisesti kipeytyvät. Nykyaikana fyysinen aktiivisuus on vähentynyt niin töissä kuin vapaa-ajalla, ja moni on vieraantunut ns. normaalin rasituksen aiheuttamasta lihaskivun tunteesta.

- Lihakset voivat äkkiseltään kipeytyä hieman epätavallisista työskentelyasennoista ja erilaisesta kehon käytöstä, mutta se on täysin normaalia. Kipuun ajatellaan liian helposti liittyvän jotain vakavaa, vaikka se on luonnollinen seuraus kehon kuormittamisesta. Lihaskipu menee tavallisesti ohi muutamassa päivässä, kertoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

7 vinkkiä piha- ja puutarhatöihin

 1. Lämmittely. Ennen pihatöiden aloittamista kierrä vartaloa heilauttamalla käsiä rennosti puolelta toiselle, pyörittele hartioita ja kurkottele vuorokäsin mahdollisimman korkealle, lisäksi kyykistele syvään jalat pienessä haarassa. Voit myös tehdä parin minuutin mittaisen Jumppakissan taukojumpan.
 2. Haravointi. Haravoi lähellä vartaloa ja vaihda kätisyyttä säännöllisesti, jotta kuormitus jakautuisi tasaisemmin. Pidä hartiat alhaalla, pää pystyssä ja suuntaa katse etuviistoon. Venytä välillä kylkiä kurkottamalla käsiä yläviistoon syvään hengittäen.
 3. Kitkeminen ja istutus. Polvistu pehmeälle alustalle tai käy toispolviseisontaan. Voit myös käyttää kitkemiseen tarkoitettuja pitkävartisia työkaluja. Istutusapuna voi käyttää tarvittaessa pöytää.
 4. Lapiointi. Säilytä alaselässä luonnollinen notko, jousta lonkista ja polvista. Nosta maata pitämällä toisella kädellä kiinni lapion varren alaosasta. Siirrä jalkoja niin, että pystyt laskemaan kuorman lähellä vartaloa haluamaasi paikkaan. Jos heität multaa sivulle, käännä koko vartalo heittosuuntaan jaloista lähtien. Näin heitto on hallitumpi ja kuormitus jakautuu tasaisemmin koko kehoon.
 5. Nostaminen ja kantaminen Kun nostat säkkiä, aktivoi keskivartalo, tee nosto jaloilla ja pidä taakka lähellä vartaloa koko noston ajan. Ojenna selkää ja avaa rintakehä, ettet painu kumaraan. Kehon tasapuolisen kuormittamisen kannalta on parempi kantaa kahta pienempää ämpäriä tai multasäkkiä ja tehdä useampia mullan hakureissuja.
 6. Pensaiden ja oksien leikkaaminen. Asetu aidan viereen käyntiasentoon. Pidä hartiat alhaalla. Pensaiden alaosaa leikatessa kallista ylävartaloa lonkista. Käytä kurkottelua vaativissa töissä pitkävartisia apuvälineitä tai tukevia tikkaita.
 7. Tauot. Malta pitää taukoja ja jaa töitä useammalle päivälle. Muista tehdä palauttavia liikkeitä pihatöiden lomassa ja niiden jälkeen. Venyttele erityisesti etu- ja takareidet, lonkankoukistajat sekä pohkeet ja kyljet.

Lisää vinkkejä piha- ja puutarhatöihin löydät Selkäliiton Selkäkanavalta selkakanava.fi/vinkkeja-puutarhatoihin

Näin tosimies voi ehkäistä selkäkipuja

 

Selkäkivut ovat iso ongelma niin yhteiskunnalle kuin yksilölle. Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipuja elämänsä aikana. Viimeisen 30 päivän aikana miehistä selkäkipuja on kokenut 35 prosenttia ja naisista hieman useampi. Selkävaivoja voi kuitenkin vähentää esimerkiksi terveellisillä elintavoilla ja työasentoa vaihtelemalla.

Selkäliiton Tosimiehen selkätreeni -teeman Selkäkivut-videolla fysiatri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Harri Hämäläinen kertoo selkäkivulle altistavista tekijöistä. Selkäkipu ei ole sairaus, vaan oire, ja siihen on monenlaisia syitä. Yleensä selkäkivun syy on kuitenkin epäspesifi eli ei voida tarkasti sanoa, mistä kipu johtuu.

- Vain kymmenessä prosentissa selkäkivuista syy on selkeä, kuten välilevyn pullistuma, hermopinne tai murtuma. Mutta valtaosassa syytä ei voida sanoa ihan tarkkaan. Se voi olla myös muualla kuin selässä. Tällainen epäspesifi, hyväennusteinen selkäkipu parane yleensä neljässä viikossa, kertoo fysiatri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Harri Hämäläinen.

Liiku monipuolisesti

Selkäkipuilun riskiä nostavat monet tekijät. Sille altistaa Hämäläisen mukaan esimerkiksi perimä, raskas ruumiillinen työ ja tupakointi.

– Arvioidaan, että perimällä on iso merkitys, jopa 60–70 prosenttia tietyissä selkäsairauksissa. Myös fyysisen kuormituksen ja selkäkipujen välillä on yhteys. Raskas ruumiillinen työ, johon liittyy kiertävät, kumartavat liikkeet ja voimakas yksipuolinen kuormitus, altistaa selkäkivuille. Tupakointi on myös yksi syy. Sitä on tutkittu paljon. Esimerkiksi Suomessa on tehty kaksostutkimus, jossa on identtisistä kaksosista toinen tupakoi ja toinen ei, ja tupakoivalla oli enemmän välilevyrappeumaa.

Muita selkäkivun riskitekijöitä ovat vähäinen liikunta, ylipaino ja psyykkiset tekijät, kuten stressi tai tyytymättömyys työhön.

– Selkäkipua voi ehkäistä ja vähentää esimerkiksi harrastamalla itselle mieluista liikuntaa, noudattamalla terveellisiä elintapoja sekä vaihtelemalla työasentoa mahdollisuuksien mukaan ja pitämällä taukoja päivän aikana. Nosta ja siirrä taakkoja huolellisesti selkääsi säästäen.

Selkäkivut paranevat usein nopeasti, eikä lääkärissä käynti ole tarpeen. Lääkäriin pitää selkäkivun vuoksi mennä Hämäläisen mukaan silloin, kun kipu on niin voimakasta, ettei sitä saa itse hallintaan tai jos kipu säteilee jalkaan ja siitä on seurauksena lihasheikkoutta tai tunnottomuutta. Lisäksi jos selkäkipu pitkittyy tai toistuu usein, käynti fysioterapeutin ensivastaanotolla voi olla tarpeen. 

Katso ”Tosimiehen selkätreeni: Selkäkivut” -video Youtubessa: https://youtu.be/mtpeVUopGM8.

Selkäliiton tuottamat Tosimiehen selkätreeni -videot on suunnattu miehille, joiden fyysinen kunto ja elintavat ovat päässeet repsahtamaan, selkä on alkanut oireilla tai motivaatio itsehoitoon on kadoksissa. Videoiden aiheina ovat selkäkivut, kipu ja mieli, kehon hallinta ja harjoittelu sekä ravitsemus. Videoiden tavoitteena on kannustaa miehiä tekemään muutoksia elintapoihinsa – pienilläkin teoilla voi edistää selän terveyttä ja jaksamista arjessa.

Selkäliitto on julkaissut myös Tosimiehen selkätreeni -oppaan, jossa kerrotaan selkäkivun riskitekijöistä ja motivoidaan miehiä liikkumaan, lisäksi opas sisältää harjoitusohjeita. Tosimies voi olla kuka tahansa mies, joka huolehtii selästään.
 

Rakasta selkääsi!

Kuuntele työterveyslääkäri Kyösti Kallion YLE radio Joensuun haastattelu Selkäviikolla 2018.

 

https://areena.yle.fi/1-4565747   ( Kopioit linkin ja liität työkalupalkkiin ja sitä kautta ohjautuu areenan oikeaan kohtaan )


 

Muista hyvät työasennot renkaiden vaihdossa

Autonrenkaiden vaihto on taas ajankohtaista. Kun renkaiden siirrot ja nostot tekee ergonomisesti ja maltilla, selkäkin voi paremmin. Lue Selkäliiton vinkit renkaiden vaihtoon.

Noin 10-kiloisen autonrenkaan liikuttelu erilaisissa asennoissa alhaalla maanrajassa voi olla ergonominen haaste.

– Oikeilla työasennoilla voi välttää äkilliset lipsahdukset ja selän kipeytymiset. Renkaiden vaihtoon kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä kiireessä sattuu vahinkoja helpommin. Työ on myös hyvä tehdä valoisaan aikaan, jos mahdollista, sillä sekin vähentää tapaturmariskiä, kertoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Viisi vinkkiä renkaiden vaihtoon

 1. Lämmittele lihaksia ennen renkaidenvaihtoa: tee kyykistyksiä ja vartalonkiertoja, pyörittele käsivarsia ja olkapäitä.
 2. Siirrä renkaat auton lähelle esimerkiksi kotti- tai nokkakärryillä. Kanna rengas hallitussa asennossa lähellä vartaloa tai vieritä rengasta lyhyitä matkoja.
 3. Koukista polvia ja pidä rintakehä ja alavartalo suunnattuna kohti rengasta, kun irrotat pölykapselin. Vaikka työvaihe on kevyt, vältä riuhtomista ja repiviä liikkeitä.
 4. Kun avaat ja kiristät renkaan pultteja, työskentele toispolviseisonnassa, polvillasi tai kyykyssä. Seisten selän asento jää kumaraksi, mikä voi rasittaa ristiselkää.
 5. Kun irrotat tai nostat rengasta, jännitä keskivartaloa kevyesti ja tehosta näin vartalonlihasten tukea selälle. Pidä rengas lähellä vartaloa.

Jos selkä tuntuu kipeältä tai jäykältä renkaiden vaihtoa seuraavana päivänä, ei kannata huolestua. Selän lihakset voivat äkkiseltään kipeytyä epätavallisista työskentelyasennoista ja erilaisesta kehon käytöstä, mutta se on täysin normaalia. Mitä vähemmän on tottunut kehoaan käyttämään, sitä helpommin lihakset tavallisesti kipeytyvät.

Lihaskipu menee kuitenkin tavallisesti ohi muutamassa päivässä. Liikkuminen ja lihashuolto, kuten venyttely, voivat nopeuttaa lihasten palautumista rasituksesta. Myös selkää rentouttavista lepoasennoista voi olla hyötyä.  

Katso vinkit renkaiden vaihtoon ja selkää säästävään nostotekniikkaan Selkäliiton Selkäkanavalta https://selkakanava.fi/vinkkeja-renkaiden-vaihtoon.

Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastallisia talvirenkaita saa käyttää 1.11. alkaen tai sääolojen vaatiessa aiemminkin.


 

TIETOSUOJA!!!!!!!!!

 

Selkäliiton tietosuojaa koskevat allaolevat linkit: Tietoa 25.5.2018 voimaan tulevasta tietosuoja-asiasta
https://selkakanava.fi/tietosuoja-asetus  ja  Selkäliiton päivitetty jäsenrekisterin tietosuojaseloste https://selkakanava.fi/jasenrekisterin-tietosuojaseloste 

 


 

YLEISTÄ TOIMINTAAN OSALLISTUMISESTA

 

- ryhmien osallistumismaksut suoritetaan pääsääntöisesti sähköpostitse tulevilla laskulomakkeilla,  lukuun ottamatta allasryhmiä. Ilmoittautumisten yhteydessä tarkistamme voimassa olevat sähköpostiosoitteet

- ilmoittautumiset ovat sitovia – älä ilmoittaudu, jos et voi osallistua!

- osallistujat ovat ryhmissä vapaaehtoisesti eikä yhdistyksellä ole kaikkia koskevaa tai kaiken kattavaa tapaturma- tai vapaa-ajan vakuutusta – tämä koskee myös Reumayhdistyksen allasta.

- Mikäli et ole ilmoittanut sähköpostiosoitettasi sihteerille, ilmoita se pikaisesti osoitteeseen

p-kselka@hotmail.fi  Lähetämme  jäsenkirjeet sähköpostitse niille, joilla sellainen on. Muille jäsenkirje tulee edelleen postitse.

 

Selkäkipuun ja selän omatoimiseen hoitoon liittyvää tietoa ja vinkkejä löytyy internetosoitteesta www.selkäkanava.fi.

 


 

Päivitäthän sähköpostiosoitteesi sihteerille p-kselka@hotmail.fi.

Selvitämme mahdollisuutta lähettää tulevaisuudessa jäsenkirjeet sähköpostitse niille joilla sellainen on. Jos sähköposti puuttuu lähetämme jäsenkirjeen edelleen postitse. Jäsenkirjeen lähettäminen postitse maksaa noin 1400 €/kerta.

 


 

https://selkakanava.fi/tiedote-asiantuntijavideoita-selkakipujen-itsehoitoon-tosimiehille

Asiantuntijavideoita selkäkipujen itsehoitoon tosimiehille

Mediatiedote 29.8.2018

Mistä selkäkivut johtuvat, miten suhtautua kipuun, millainen harjoittelu ja ravitsemus on hyväksi selälle? Vastauksia antavat alansa asiantuntijat Selkäliiton miehille suunnatuilla videoilla.

Selkäliitto on julkaissut neljä uutta videota Tosimiehen selkätreeni -teemalla. Videoissa käsitellään selkäkipuihin vaikuttavia tekijöitä, kivun ja mielen yhteyttä, kehon hallintaa sekä ravitsemusta.

Asiantuntijoina videoilla ovat Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsenet fysiatri Harri Hämäläinen ja erikoispsykologi Tage Orenius sekä työ- ja urheilufysioterapeutti Jari Tissari ja ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Asiantuntijat ovat tavattavissa Selkäliiton 30-vuotisjuhlaseminaarissa 14.9. Helsingissä.

Tosimiehen selkätreeni -videot ovat katsottavissa Selkäliiton Jumppakissa-kanavalla Youtubessa:

• Tosimiehen selkätreeni: Selkäkivut
• Tosimiehen selkätreeni: Kipu ja mieli
• Tosimiehen selkätreeni: Kehon hallinta ja harjoittelu
 Tosimiehen selkätreeni: Ravitsemus

- Haluamme näillä videoilla kannustaa kaikkia selkäkipuisia ja selkäterveydestä kiinnostuneita miehiä huolehtimaan selästään, lisäämään liikuntaa arkeen sekä antaa heille asiantuntijoiden neuvoja selän aktiiviseen itsehoitoon. Videoilla miehet puhuvat miehille, kertoo Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio.

Selkäliiton liikuntateema tosimiehille käynnistyi vuonna 2016. Liitto on julkaissut myös Tosimiehen selkätreeni -oppaan, jossa kerrotaan selkäkivun riskitekijöistä ja motivoidaan miehiä liikkumaan, lisäksi opas sisältää harjoitusohjeita. Oman elämänsä tosimies voi olla kuka tahansa mies, joka huolehtii selästään.

Lisätietoa opetus- ja kulttuuriministeriön tukemasta Tosimiehen selkätreeni -hankkeesta löytyy Selkäliiton Tosimiehen selkätreeni -verkkosivulta.


 

Huomioithan, että Hyvä Selkä -lehti etsii selkätarinoita alla olevalla tekstillä

”Hei sinä selkäkipuinen nainen tai mies, haluatko kertoa tarinasi Selkäliiton Hyvä Selkä -lehdessä? Kirjoituksessasi voit kertoa lyhyesti millaisia selkävaivoja sinulla on tai on ollut sekä miten hoidat selkääsi ja ylläpidät selkäsi kuntoa. Julkaisemme tarinoita lehden Minä ja selkä -palstalla. Jos kiinnostuit, otathan pikimmiten yhteyttä lehden toimituksen osoitteeseen hyvaselka@selkaliitto.fi

 


 

 

Puutarhatyöt ovat hyvää hyötyliikunta

 

Piha- ja puutarhatöissä koko keho saa liikettä: kierretään vartaloa, kyykistytään, kumarrellaan, kurotellaan ja nostellaan. Voit vähentää selkään kohdistuvaa rasitusta lämmittelemällä ja venyttelemällä lihaksia ennen töiden aloittamista.

Lämmittely:

 • Kierrä vartaloa heilauttamalla käsiä rennosti vartalon puolelta toiselle.

 • Pyörittele hartioita ja kurkottele vuorokäsin mahdollisimman korkealle.

 • Kyykistele syvään jalat pienessä haarassa.

 

Vinkkejä puutarhatöihin

 • Haravoi lähellä vartaloa ja vaihda kätisyyttä säännöllisesti, jotta kuormitus jakautuisi tasaisemmin. Pidä hartiat alhaalla, pää pystyssä ja suuntaa katse etuviistoon. Venytä välillä kylkiä kurkottamalla käsiä yläviistoon syvään hengittäen. 

 • Rikkaruohoja kitkiessä ja kasveja istuttaessa voit polvistua pehmeälle alustalle tai olla toispolviseisonnassa. Voit myös käyttää kitkemiseen tarkoitettuja pitkävartisia työkaluja. Istutusapuna voi käyttää tarvittaessa pöytää.

 • Lapioidessa säilytä alaselässä luonnollinen notko, jousta lonkista ja polvista. Nosta maata pitämällä toisella kädellä kiinni lapion varren alaosasta. Siirrä jalkoja niin, että pystyt laskemaan kuorman lähellä vartaloa haluamaasi paikkaan. Jos heität multaa sivulle, käännä koko vartalo heittosuuntaan jaloista lähtien. Näin heitto on hallitumpi ja kuormitus jakautuu tasaisemmin koko kehoon.

 • Nostaessa ja kantaessa käytä jalkalihaksia. Kun nostat säkkiä, aktivoi keskivartalo, tee nosto jaloilla ja pidä taakka lähellä vartaloa koko noston ajan. Ojenna selkää ja avaa rintakehä, ettet painu kumaraan. Kehon tasapuolisen kuormittamisen kannalta on parempi kantaa kahta pienempää ämpäriä tai multasäkkiä, ja tehdä useampia mullan hakureissuja.

 • Leikatessa pensaita ja oksia asetu aidan viereen käyntiasentoon. Pidä hartiat alhaalla. Pensaiden alaosaa leikatessa kallista ylävartaloa lonkista. Käytä kurkottelua vaativissa töissä tarvittaessa pitkävartisia apuvälineitä tai tukevia tikkaita.

 • Puiden ja oksien pilkkominen. Muista sopivan korkuinen teline sahatessa. Puita hakatessasi ota korkeampi puupölkky ja asetu tukevaan, lantiota hieman leveämpään haara-asentoon. Pidä polvet koukussa, alaselkä luonnollisessa notkossa ja hartiat alhaalla rentoina. Jousta polvilla, kun kirves iskeytyy puuhun. Säilytä alaselän luonnollinen notko lyönnin alusta loppuun, älä pyöristä alaselkää. Siirtele raskaampia puita nostamalla yhtä päätä kerrallaan, jolloin paino puolittuu.

 • Ruohonleikkaamisessa käytä jalkoja ja koko vartaloa työntämiseen. Vältä niskan kuormittumista pitämällä pää pystyssä ja katse etuviistossa.
   
 • Malta pitää taukoja. Jaa töitä useammalle päivälle. Muista tehdä palauttavia liikkeitä puutarhatöiden lomassa ja niiden jälkeen, venyttele erityisesti etu- ja takareidet, lonkankoukistajat, pohkeet ja kyljet. 

 

Hyödynnä selkäystävällisiä video- ja kuvaohjeitamme  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Poimi marjat ja pese matot selkää säästäen

Mediatiedote 5.7.2016

Monen kesään kuuluvat marjojen poiminta ja mattojen pesu. Nämäkin askareet kannattaa tehdä hyvässä ryhdissä selkää säästäen.

Marjastus ja matonpesu ovat hyvää kesäliikuntaa. Kesäpuuhat voivat kuitenkin sisältää asentoja, joita ei tavallisesti tehdä arjessa.

–Jotta seuraava päivä aherruksen jälkeen sujuu kivuttomasti, kannattaa kesäpuuhissa huomioida hyvä ryhti, selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg Selkäliitosta vinkkaa.

 

Poimi marjat toispolvikyykyssä

 • Asetu toispolvikyykkyyn. Voit ottaa vapaalla kädellä tukea koukkupolvesta.
 • Pidä yläselkä suorana ja alaselässä luonnollinen notko.
 • Poimi suoraan eteenpäin. Ryhti pysyy näin luonnostaan parempana, ja vältät niskaa ja selkää kuormittavia kiertoliikkeitä.
 • Nouse ylös venyttelemään ja ojentamaan selkääsi kymmenen minuutin välein tai ennen kuin raajat puutuvat.
 • Verryttele vielä kotona kevyesti poimintasession jälkeen.
   

Matonpesussa voima lähtee keskivartalosta

 • Asetu pesupöydän ääreen lantionlevyiseen haara-asentoon ja liu'uta lapoja alaspäin.
 • Jos käytössä ei ole pesupöytää, ota pesuvälineeksi pitkävartinen harja.
 • Matonpesijän voimanlähde on hyvä keskivartalon tuki. Aktivoi keskivartalo vetämällä napaa kevyesti sisään ja suoristamalla ryhti.
 • Vaihda pesukättä silloin tällöin. Voit myös ottaa vapaalla kädellä tukea pesupöydästä.
 • Kun käsittelet märkää mattoa, nosta jaloilla älä selällä.

 

Jousta jaloilla halonhakkuussa

 • Asetu tukevaan, lantiota hieman leveämpään haara-asentoon.

 • Pidä polvet koukussa, alaselkä luonnollisessa notkossa ja hartiat alhaalla rentoina.

 • Hengitä lyöntien rytmissä: Vedä ilmaa keuhkoihin, kun viet kirveen taakse. Puhalla ilma ulos lyönnin mukana, näin keskivartalo aktivoituu ja saat lyöntiin lisää voimaa.

 • Jousta polvilla, kun kirves iskeytyy puuhun. Pidä alaselkä luonnollisessa notkossa lyönnin alusta loppuun, älä pyöristä alaselkää.

 • Kun pinoat ja kannat halkoja, säilytä alaselän notko.

Muista turvallisuus. Tähtää itseesi nähden pöllin uloimpaan reunaan. Huolehdi myös, että kirves on käteesi sopiva ja hakkuupölkky sopivan korkuinen.
 

http://selkakanava.fi/tiedote-poimi-marjat-ja-pese-matot-selkaa-saastaen

Lisää ergonomisia vinkkejä kesäpuuhiin löydät Selkäliiton Selkäkanavalta.

Lisätietoja medialle:
selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg, puh. 050 465 7884, linnea.vonhedenberg(a)selkaliitto.fi

Selkäkanava somessa
Facebook: www.facebook.com/selkakanava
Twitter: www.twitter.com/selkakanava
Instagram: www.instagram.com/selkakanava
Youtube: www.youtube.com/c/jumppakissa

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Selkäystävällisiä vinkkejä kodin siivoukseen

Selkäliitto ry

Juhlat ovella? Nyt on otollinen aika siivota koti kuntoon. Puhdas ja siisti koti tekee hyvää myös mielelle. Selkäliitto antaa vinkit, miten siivota sujuvasti ja selkää säästäen.

Kevään ja kesän juhlakausi on hyvä syy siivota koti. Parhaimmillaan siivous on arkiliikuntaa, joka vahvistaa koko selkää. Kumaria työasentoja ja nostoja huonossa ryhdissä kannattaa välttää. 

– Selän kannalta on parempi siivota vähän useampana päivänä kuin tehdä suursiivous kerralla. On myös tärkeää työskennellä vaihtelevasti ja välttää toistuvia liikkeitä. Varsinkin jos askareet tuottavat kipua, kannattaa vaihtaa tekemistä ja pitää lepotaukoja. Ja jos alaselän kanssa on ongelmia, voi siivouksen ajan käyttää tukivyötä.

Siivoa selkä hyvässä ryhdissä

Imurointi ja lattioiden pesu kuormittavat erityisesti selkää. Ikkunanpesussa väsyvät niska ja hartiat. Tässä on vinkkejä siihen, miten välttää siivouksesta aiheutuvat vaivat.

Imurointi ja lattian pesu 

Liikuta imurin tai mopin vartta samaan aikaan vartalosi kanssa. Säädä varsi niin pitkäksi, että voit työskennellä selkä suorassa ja hartiat alhaalla. Älä kierrä tai kurota liian pitkälle eteen, vaan käytä jalkoja. Jos sinulla on iskiasoireita, pään etukumara asento saattaa pahentaa niitä.

Suosi käyntiasentoa. Seiso toinen jalka toisen edessä ja pidä polvet hieman koukussa. Vaihda välillä toinen jalka eteen ja käsiotteet toisin päin. Työskentele rytmikkäästi ja käytä koko kehoa.

Kun siivoat pöydän tai sängyn alta, koukista lonkkia ja polvia tai käy kontallesi ja pidä selkä mahdollisimman suorana. Voit myös ottaa kädellä tukea, istahtaa tuolille tai laittaa toisen polven lattiaan.

Mopatessa työkätenä toimii pääasiassa alakäsi, jonka liikkeen on hyvä pysyä lantiorajojen sisäpuolella. Mopin sivuttaissuuntaisen liikkeen tulisi olla noin 1,5 metriä.

Ikkunoiden pesu 

Jakkaralla keikkuminen on tapaturmariski. Varrellinen ikkunanpesin säästää tapaturmilta ja niska- hartiavaivoilta. Voit myös kiinnittää kuivauslastan jatkovarteen.

Pese kapeampia alueita kerrallaan, näin vältyt liialta kurkottelulta sivuttaissunnassa.

Kun peset matalalla olevia ikkunoita, koukista lonkista ja polvista. Näin saat pidettyä selän keskiasennossa.

Pölyjen ja tasojen pyyhkiminen 

Käytä tasapuolisesti kumpaakin kättä. Pyyhi pöydän oikea puoli oikealla kädellä ja vasen vasemmalla. Näin vältät yhden käden rasittumisen ja liiallisen selän kierron. Voit vähentää selän kuormitusta siten, että otat vapaalla kädellä tukea pöydästä.

Seiso yhdellä jalalla, kun pyyhit esimerkiksi vessanpeiliä. Tällöin saat tasapainoharjoitusta ja alaselän asento pysyy luonnollisena. Voit myös tehdä kumarrukset ja kevyet nostot yhdellä jalalla. Muista tehdä harjoitus molemmin puolin.

Katso lisää vinkkejä kodin siivoamiseen Selkäliiton Selkäkanavalta selkakanava.fi/siivoaminen.


 

Näin matkustat ilman selkäkipuja

 

Autolla ajaminen aiheuttaa monelle niska-, hartia- ja selkäkipuja. Ajon aikana kuljettaja joutuu istumaan pitkään samassa asennossa ja altistuu tärinälle. Liikkumaton asento myös heikentää selän aineenvaihduntaa.

Autoillessa kannattaakin kiinnittää huomiota hyvään ajoasentoon, selälle ystävälliseen autosta poistumiseen ja autoilun tauottamiseen.

Ohjeita hyvään ajoasentoon

 • Istu penkin perälle siten, että yläselkä saa hyvän tuen selkänojasta. Jos auton istuimessa ei ole hyvää selkätukea, siihen voi hankkia irrallisen tuen tai laittaa selän taakse esimerkiksi rullatun pyyheliinan estämään alaselän liiallista pyöristymistä.
 • Varmista, että jalat yltävät koukussa hyvin polkimille ja kädet ovat noin 90 asteen kulmassa, kun otat kiinni ratista. Ajaessa käsien tulisi olla asennossa, joka on noin ”varttia vaille kolmen ja kymmentä vaille kahden välissä”. Pidä hartiat rentoina ja vaihda käsien asentoa ajon aikana.
 • Autonistuimen niskatuen pitäisi olla mahdollisimman lähellä takaraivoa ja riittävän korkealla, jotta se ulottuu pään painopisteen yläpuolelle. Silloin se suojaa niskaa myös äkillisissä jarrutus- tai peräänajotilanteissa. Niskatuen käyttö myös rentouttaa niska-hartiaseutua. Kun auto on pysähdyksissä esimerkiksi liikennevaloissa, voit tehdä niin sanotun kaksoisleukaliikkeen – silloin niskan lihakset venyvät ja saat kireyden tunteen niskasta pois.
 • Pidä niska-hartiaseudun lihakset rentoina ajon aikana, niin et aja hartiat korvissa. Älä purista rattia liian tiukasti.

 

Helpota autosta poistumista

Liikkuminen voi olla ajomatkan jälkeen vaivalloista ja selkä jäykistynyt. Autosta poistuminen on usein vaikeampaa kuin sinne meneminen. Pysäköi auto niin, että autosta poistumiseen on riittävästi tilaa.

Nämä ohjeet opastavat selkää säästävään autosta poistumiseen. Autoon menoon voi soveltaa samoja ohjeita käänteisessä järjestyksessä.

 • Tartu vasemmalla kädellä auton katosta ja oikealla kädellä ohjauspyörästä niihin tukeutuen. Käännä vartaloa kohti auton ovea ja nosta vasen jalka ulos autosta.
 • Laske oikea jalka vasemman viereen. Kun vartalosi on kokonaan ovea kohti, siirrä pakaroita kohti istuimen reunaa ja siirrä myös käsi katolta auton oven yläreunaan. Oikea käsi on vielä ohjauspyörässä kiinni.
 • Kallistu rauhallisesti ulos autosta. Kontrolloi liikettä auton ovenkarmissa olevan käden avulla. Pidä polvet koukussa.
 • Ojenna polvet asteittain seisoma-asentoon käyttäen jalkalihasten voimaa.

   

Muista tauotus

Pidä autoillessa lepotaukoja riittävän usein, vähintään kahden tunnin välein.

Tee pysäköintipaikalla vetreyttäviä ja venyttäviä liikkeitä, esimerkiksi pumppaa hartioita ylös-alas ja pyöritä olkapäitä.

Selän taivutus korostetusti taaksepäin on hyvä vastaliike ajoasennolle.

Muista myös jaloitella, tee pieni kävelylenkki tai taukojumppaa. 

Nauti taukokahvit seisten.

Jos joudut matkustamaan paljon, muista, että satunnainenkin harjoittelu on selällesi parempi kuin täydellinen liikkumattomuus.


 

Työnnä lunta, älä lapioi

 

Lumityöt ovat hyötyliikuntaa parhaimmillaan, joten niihin kannattaa varautua asianmukaisesti. Ennen aamuisia lumitöitä kannattaa verrytellä, jotta keho valmistuu työhön. Selän välilevyt ovat yön jäljiltä pulleana ja loukkaantumisriski on suurempi, jos lumenluonti alkaa lämmittelemättä. 

Hengityksen tasainen ja vapaa kulkeminen lumenluonnin aikana on tärkeää, jotta työ luonnistuu hyvin.

Niin kuin fyysisessä työssä yleensä, hyväkuntoisista vartalon lihaksista on hyötyä myös lumitöissä. Henkilöllä, jolla on heikko lihaskunto, on suurempi riski satuttaa selkänsä myös lumenluonnissa

Oikeilla varusteilla on myös merkityksensä: käytä kenkiä, joissa on pitävä, liukastumisen estävä pohja.
 

Välineet mittojen mukaan

Tuki- ja liikuntaelimistön ergonomian kannalta lumen työntäminen on lumen lapioimista parempi vaihtoehto, sillä lapioidessa selkä kiertyy, lunta työnnettäessä esimerkiksi lumikolalla, selkä on suorana eteenpäin.

Jos lumilapiossa on liian pitkä varsi, taakka on kauempana vartalosta ja työ on raskaampaa. Jos lumilapiossa on liian lyhyt varsi, työntekijä joutuu työskentelemään kumarassa ja selkä rasittuu suotta. Sopivan mittainen lumilapio on sellainen, joka yltää työntekijää kainaloon.

 

Keskity tekniikkaan

Lumen kolaaminen: Pidä keskivartalo napakkana kolatessa, käytä jalkojen ja keskivartalon lihasvoimaa. Koeta pitää niska-hartiaseudun lihakset rentoina. Ota maltillinen lumikuorma kolaan kerrallaan.

Lapiointi: Mene lähelle sitä kinosta, jota alat lapioimaan. Mitä kauempaa lapioit, sen raskaampi lumitaakka on, ja kädet sekä alaselkä rasittuvat enemmän.

Nostaessasi lunta pidä selkä suorana, jousta lonkista ja polvista, tee nostotyö jalkojen lihaksilla. Tässä pätevät samat lainalaisuudet kuin selkäystävällisessä nostossa yleensä: taakka mahdollisimman lähellä vartaloa ja nosto jalkojen lihaksilla.

Kun heität lumen lapiosta vältä selän kiertämistä ja anna lanteiden liikkua olkapäiden mukaan. Tee heitto hallitusti, älä kierrä vartaloa heittovaiheessa. Tämä lienee lumenluonnin vaarallisin vaihe selän näkökulmasta. Jos heittää raskasta lumitaakkaa selkä kumarassa ja kiertyneenä, joutuvat selkärangan välilevyt kovan paineen alle ja välilevyn pullistumisen tai repeämisen riski kasvaa, varsinkin silloin jos vartalon hallinta ja lihaskunto ovat alentuneet.

Lumen lapiointia kannattaa tehdä molemmilta puolilta vartaloa, jotta vartalon lihakset kuormittuvat tasapuolisesti molemmilta puolilta.

Venyttele ennen ja jälkeen lumenluontia

 

https://www.youtube.com/watch?v=adF90mcPYXQ

 

 


 

 

Taukojumppa muistutus

 

Tilaa maksuton taukojumppamuistutus matkapuhelimeesi!

 

 

 

Selkäkanava tarjoaa sinulle ilmaisen muistutuksen taukojumpasta jumppaohjeineen. Lähetämme muistutuksen tekstiviestinä matkapuhelimeesi arkisin maanantaista perjantaihin kerran päivässä. Viestin mukana on linkki jumppaohjeisiimme, joista voit valita itsellesi sopivimmat liikuntaohjeet.

Kirjoita lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi sekä matkapuhelinnumerosi. Tee tilaus klikkaamalla "Tilaa jumppamuistutus” -painiketta. Saat kännykkääsi saman tien vahvistuskoodin, jonka avulla vahvistat jumppamuistutuksen tilauksen.

Halutessasi voit lopettaa jumppamuistutuksen tilauksen kirjautumalla palveluun sähköpostiosoitteesi ja saamasi salasanan avulla.

 


 

PDF-tiedostoJäsenkirje 1 - 2019.pdf (460 kB)
Yhdistyksen ensimmäinen jäsenkirje 2019
MS Word -tiedostoPihlajalinna Ite Joensuu Kuvantaminen.docx (32 kB)
PDF-tiedostoJäsenkirje 2 - 2019 (3).pdf (464 kB)
PDF-tiedostoJäsenkirje 1 - 2020.pdf (724 kB)
Yhdistyksen jäsenkirje 1/2020