Ajankohtaista

Teatteriretki Kuopion kaupunginteatteriin 22.4.2023 Huomenna minä lähden -musikaaliin. Lähtö lauantaina 22.4.2023 klo 8.30 Joensuun matkailupysäkiltä, Kirkkokatu 23. Tulethan paikalle jo klo 8.15. Matkareitti: Joensuun matkailupysäkki – S-Market, Noljakka – Shell huoltoasema, Ylämylly – Kunnonpaikka Vuorela, jossa ruokailu klo 10.45-12.15. Matka jatkuu Kuopion kaupunginteatterille klo 12.15. Huomenna minä lähden -musikaali klo 13.00 ja paluu esityksen päätyttyä Joensuuhun. Teatteriliput jaetaan linja-autossa. Esitykseen on varattu 30 lippua. Matkan hinta on jäseniltä 60 euroa ja 75 euroa ei-jäseniltä. Ilmoittautuminen 17.3.2023 mennessä email: p-kselka@hotmail.fi tai puh. 045 205 0455. Tervetuloa!


MUISTUTUS: Vertaistuen peruskurssi la 4.2. klo 9.30–16.00
Koulutus toteutetaan hybridimuotoisesti eli koulutukseen voi osallistua joko paikan päällä
Selkäliiton toimistolla Helsingissä tai etänä Teamsissa. Ilmoittautuminen päättyy 29.1.
Lue lisää ja ilmoittaudu: selkakanava.fi/selkaliitto/koulutukset/koulutukset-yhdistyksille

HUOM! Entinen Vetrea-terveys on nyt Live-Joensuu osoitteessa Nepenmäenkatu 2, Joensuu. Yksittäisten kuntosalikorttien myynti loppuu 1.2.2023 alkaen. Live-Joensuu tarjoaa 10 % alennuksen kuntosalin kuukausikorteista Selkäyhdistyksen jäsenille. Jäsenkortti on esitettävä oston yhteydessä. Tarkista hinnat ja aukioloajat www.livesaatio.fi.

JÄSENILTA 2. Torikievarissa, Suvantokatu 6, Joensuu, keskiviikkona 22.2.2023 klo 17.15 – 19.30 Keskustelua yhdistyksen ajankohtaisista asioista ja Respectan toimintojen ja palvelujen esittelyä, mm. selkä-, polvi- ja rannetuet, yms. esittelijänä palvelupäällikkö Sami Sorjonen Respectan Joensuun alueyksiköstä. Ilmoittaudu 20.2.2023 mennessä email: p-kselka@hotmail.fi tai puh. 045 2050 455/Lenita. Kahvia tarjolla. Tervetuloa! 

PORRASKÄVELYHARJOITUS keskiviikkona 24.5.2023 klo 16 - 17 Penttilän kuntoportailla, Suursahankatu, Joensuu JA NUOTIOILTA Kalmon Katiskalla. Alkuverrytely ja erilaisia tapoja porrasharjoitteluun. Porraskävelyharjoituksen ohjaa fysioterapeutti Suvi Tanskanen. Harjoittelun jälkeen siirrytään Kalmon Katiskalle, Kukkosensaari 5 b, Joensuu. Yhdistyksen jäsenille osallistuminen ilmainen, muille 5 €/hlö. Maksu paikan päällä. Ilmoittaudu 22.5.2023 mennessä email: p-kselka@hotmail.fi tai puh. 045 2050 455/Lenita. Tervetuloa! 

 SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KEVÄTKOKOUS pidetään maanantaina Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n kokoustila Helmessä 17.4.2023 Rantakatu 23 B, kellarikerros, Joensuu. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja yhdistyksen puheenjohtajuus. Kokouksesta tiedotetaan Karjalaisen ja Karjalan Heilin järjestöpalstoilla, sähköpostitse, yhdistyksen kotisivuilla ja Facebookissa.

 TEATTERIRETKI Kuopion kaupunginteatteriin lauantaina 22.4.2023. Esitys klo 13.00 Huomenna Minä lähden Minna -näyttämöllä. Kari Heiskasen Kuopion kaupunginteatterille kirjoittama ja Mika Paasivaaran säveltämä suurmusikaali! Täyteläinen 1900-luvun alun epookki, ajankuvaan svengaava musiikki ja pakahduttavan ihana tarina: Nuori Hilda lähtee Amerikkaan onneaan etsimään, kuten niin tuhannet muutkin. Pieni suomalaisten yhteisö on valmis uhrauksiin ja toisen auttamiseen, mutta siinä sivussa osataan kyllä kampittaminenkin ja oman edun etsiminen. Ahkeruus on Hildankin ilo, se huomataan ja sitä kadehditaankin. Hildaa odottaisi riipaisevan kaunis rakkaustarina, mutta onko aito amerikkalainen onni liikaa odotettu? Muuttuuko ihminen, kun ympäristö muuttuu – onko Hildakaan enää sama kuin laivasta maihin pienine pakaaseineen astuessaan? Ryhmälipun hinta tulee olemaan 43,50/hlö (sisältää narikka- ja palvelumaksut) jäseniltä. Ennakkovaraus tehty, joka on vahvistettava kuukausi ennen näytäntöä. Matkaan liitetään ruokailu. Lopullinen matkan kokonaishinta tarkentuu myöhemmin. Seuraa ilmoitteluamme.

 LUONTO- /TUTUSTUMISRETKI Punkaharju – Kerimäki luonnonkauniisiin maisemiin lauantaina 17.6.2023. Alustavasti suunniteltu tutustumista Luston metsämuseoon ja Kerimäen puukirkkoon ruokailujakaan unohtamatta. Päivän ohjelma tarkentuu myöhemmin. Seuraa ilmoitteluamme. 


Vertaistuki !!!!

Keskeisiä asioita vertaistuesta ja sen uusista suuntauksista ? Selkäliiton Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hankkeessa kehitetään vertaistukiryhmiä verkkoon – Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys on mukana toteuttajana. 3 Vertaistuelle on tarvetta monessa muodossa, sillä vertaistuki auttaa sopeutumaan selkäoireiden kanssa elämiseen ja vahvistaa myös henkistä jaksamista. Vuonna 2022 Selkäliitossa käynnistyi STEA:n rahoittama kolmivuotinen Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hanke, jossa kehitetään selkäyhdistysten vertaistukitoimintaa varten uusi, etäyhteyksillä toteutettava vertaistukiryhmän toimintamalli. 

Verkossa toimivat vertaistukiryhmät mahdollistavat ryhmiin osallistumisen yhdenvertaisesti myös niille, jotka eivät voi osallistua paikan päällä tapaaviin vertaistukiryhmiin. Selkäliiton Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hankkeessa kehitetään vertaistukiryhmiä yhdessä paikallisten selkäyhdistysten vapaaehtoisten koulutettujen vertaistukijoiden sekä selkäyhdistysten kanssa. Ryhmät tapaavat verkossa, ohjaajina toimivat selkäyhdistysten omat vertaistukijat ja niissä edetään keskustellen. Tänä vuonna kehittämisessä on hyödynnetty vertaistukijoilta ja yhdistyksiltä nousseita toiveita, tarpeita sekä ryhmien sisältö- ja rakenneideoita eli erityisesti sitä, mikä auttaa jaksamaan selkäoireiden kanssa. Verkossa tapahtuvalle vertaistuelle on nähty olevan eniten tarvetta erityisesti selkä- ja niskaoireita potevien nuorten ja työikäisten kohdalla, joille verkossa tapaaminen on useimmiten jo tuttua. Nuorille sopivan verkkovertaistuen kehittäminen alkaa vuonna 2023. 

Ensimmäiset verkkovertaistukiryhmät on suunnattu 30-64-vuotiaille, selkä- ja niskaoireisille. Ryhmät toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Karjalan, Mikkelin Seudun, Keski-Suomen sekä Pääkaupunkiseudun selkäyhdistysten kanssa, joista ryhmiä ohjaavat vertaistukijat. Ryhmä mahdollistaa turvallisen ympäristön jakaa omia selkä- ja niskakipuun liittyviä kokemuksia sekä peilata omia kokemuksia muiden vastaaviin. Ryhmässä käydään voimauttavaa keskustelua siitä, miten selkä- ja niskavaivojen kanssa pystyy elämään täysipainoista elämää eri keinoin kivusta huolimatta. Omien voimavarojen, vahvuuksien sekä elämään merkityksellisyyttä tuovien asioiden tunnistaminen vahvistaa henkistä jaksamista ja kykyä selvitä kivun kanssa. Vertaistukea käsitteleviä verkkotilaisuuksia Edellä mainittujen ryhmien lisäksi on suunnitteilla kaikille selkäoireisille suunnattuja avoimia, yksittäisiä verkkovertaistukitilaisuuksia, joihin myös läheiset voisivat osallistua. 

Keväällä 2023 alkavat seuraavat vertaistuen ryhmät:

 1) Keskusteluryhmä, joka kokoontuu joka toinen torstai 16.2.-25.5.2023 klo 15-17 yhteensä 8 kertaa Teams-alustalla. Ohjaajina toimivat vertaistukijat Erja PohjoisKarjalan Selkäyhdistyksesta ja Rita Mikkelin Seudun Selkäyhdistyksestä. 2) Luova keskusteluryhmä, joka kokoontuu joka toinen keskiviikko 1.3.-10.5.2023 klo 18.20 yhteensä 6 kertaa Teams-alustalla. Ohjaajina toimivat vertaistukijat Jonna Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistyksistä ja Jussi Keski-Suomen Selkäyhdistyksestä. 

Verkkovertaistukiryhmissä käydään luottamuksellisia ja vastavuoroisia keskusteluja, joissa käsitellään selkäoireisiin liittyviä kokemuksia ja tunteita. Keskustelut antavat oivalluksia ja voimaannuttavat, kun osallistuja saa huomata, miten muut ovat selvinneet tai sopeutuneet samantapaisessa tilanteessa. Ryhmissä ei anneta selkäneuvontaa tai keskitytä erilaisiin oireisiin eikä neuvota lääkkeissä tai hoidoissa. Keskeinen näkökulma on, miten selkäoireiden kanssa pystyy elämään eri keinoin kivusta huolimatta. Tärkeää on omien voimarajojen ja vahvuuksien sekä elämään merkityksellisyyttä tuovien asioiden tunnistaminen, jotka auttavat vahvistamaan henkistä jaksamista ja kykyä selvitä oireiden kanssa arjessa. Ryhmissä rohkaistaan osallistumaan aktiivisesti ja ylittämään itselle sopivin keinoin selkäoireisiin liittyvät esteet. HUOM! Akuutin kriisin aikana, esim. juuri saadun diagnoosin saatua ryhmään osallistuminen ei ole suositeltavaa. Silloin tarvetta voi olla enemmänkin luottamukselliselle keskustelulle ja kokemustiedon saannille kahden kesken yhdistyksen koulutetun vertaistukijan tai ammattilaisen kanssa. Pohjois-Karjalan Selkäyhdistyksen vertaistukihenkilönä toimii Selkäliiton vertaistukihenkilön peruskoulutuksen sekä verkkovertaisryhmänohjaajakoulutuksen käynyt Erja Hirvonen. Hänelle voi soittaa keskiviikkoisin klo 16-18, puh. 050 5245 220. Keväällä alkaa myös verkkovertaistukiryhmä, jota Erja ohjaa. Häneltä saa myös aiheesta lisätietoa


TUETUT LOMAT VUODELLE 2023: HAKU ON AUKI

Maaseudun Terveys ja Lomahuolto ry on myöntänyt Selkäliitolle tuettuja
lomia vuodelle 2023. Lomat on tarkoitettu aikuisille, joilla on selkäsairaus tai
selkäoireita. Lomatuen hakeminen ei edellytä selkäyhdistyksen jäsenyyttä.

Lomateema Lomakohde Loma-aika Hakuaika päättyy
Vertaisloma aikuisille Rokua Health & Spa 05.03.–10.03.2023 05.12.2022
Vertaisloma aikuisille Kuortaneen Urheiluopisto 10.09.–15.09.2023 10.06.2023.

Tuetulla lomalla voit tavata toisia samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia, jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea ja voimavaroja arjen tueksi. Lomatuen hakeminen ei edellytä selkäyhdistyksen jäsenyyttä. Henkilömäärä: 20 henkilöä
Omavastuuosuudet: Loman omavastuuosuus on 25 €/vrk aikuisilta ja 17 vuotta täyttäneiltä.
Loman sisältö: Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa, ryhmäkohtainen ohjelma,yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö.
Loman hakeminen: Lomaa haetaan sähköisellä hakemuksella tai täyttämällä paperinen hakemus ja postittamalla se MTLH:lle. Esitteitä ja hakemuslomakkeita voi tilata puhelimitse 010 2193 460 (arkisin klo 9–13) tai sähköpostilla lomat@mtlh.fi.
Haku lomille päättyy 3 kuukautta ennen loman alkua.
Tutustu hakuohjeisiin ja täytä hakemus osoitteessa: mtlh.fi/loman-hakeminen

KOKEILISINKO KESÄLLÄ JOTAIN UUTTA HARRASTUSTA MENEMÄLLÄ LUONTOON? 

 Mietiskele hetki, millainen mielikuva Sinulla on suunnistuksesta? Onko se märässä metsässä rämpimistä vai rentoa liikkumista vaihtelevissa maastoissa? Erilaisia suunnistustapahtumia järjestetään  myös urbaanissa ympäristössä metsämaaston ohella. Suunnistuskartat ovat tarkkoja ja mahdollistavat suunnistuksen myös ilman kompassia. Laji on hausta, haastava ja edullinen matalan kynnyksen liikuntalaji, joka soveltuu kaikille ikään tai kuntotasoon katsomatta.

Luonnossa liikumme huomaamatta reippaammin kuin sisätiloissa ja luontoliikunnan vaikutukset jokaisen terveydelle ovat kiistattomat. Luonto elvyttää, helpottaa stressiä, parantaa keskittymiskykyä, rentouttaa ja tuo mielihyvän tunteita. Suunnistaessa tuki- ja liikuntaelimistön, hengitys- ja verenkiertoelimistön lisäksi myös aivot joutuvat tekemään töitä. ja olemaan hereillä. Kartan lukeminen sekä reitin valinnat vaativat ongelmanratkaisutaitoa, päättelykykyä ja muistia. Vaihtelevilla reiteillä liikkuessa kehittyy myös  fyysinen kunto, kestävyys- ja lihaskunto, tasapaino ja kehonhallinta.

Suunnistuksen aloittaminen on suhteellisen helppoa. Useilta paikkakunnilta Pohjois-Karjalassakin löytyy suunnistusseura, joka tarjoaa kuntorasteja ja opastusta myös  aloittelijoille. Kuntorasteja on tarjolla viikoittain. Tapahtumissa ja kuntorasteilla löytyy useitta eri tasoisia ratoja helpoista haastaviin. Internet-sivuilta ja Rastilippupiste.fi –sivuilta löytyy lähes kaikki  Suomen kuntosuunnistustapahtumat.

Suunnistuksen voit aloittaa, kun osaat oleellisimmat karttamerkit tai sinulla on mukanasi henkilö, joka osaa ne. Taito kehittyy tekemisen kautta. Voit harrastaa yksin, ystävän, kaveri- tai perheporukan kanssa. Vaatetukseen kelpaa normaali ulkoliikuntavarustus ja tukevahkot maastolenkkarit. Mikäli suunnistus tempaa mukaansa, kannattaa panostaa erityisesti suunnistukseen suunniteltuihin kenkiin, jotka antavat hyvän pidon märässäkin maastossa.

Suunnistuksen perusperiaatteena on kiertää karttaan merkitty rata poimien rastit numerojärjestyksessä. Keskittyminen ja kyky hahmottaa kartan ja maaston kohteet suhteessa toisiinsa on keskeistä. Jokainen suunnistuskerta on erilainen ja tarjoaa uudenlaisia haasteita ja elämyksiä. Suunnistukseen uppoutuessa on helppoa unohtaa arjen kiireet ja paineet.

Suunnistuksessa voit edetä oman kuntotasosi mukaisesti, rauhallisesti kävellen ja luontoa ihastellen tai vauhdikkaammin omaa kuntoaan haastaen. Erityisesti aloitteluvaiheessa rauhallisesta etenemisestä on paljon hyötyä. Voidaan sanoa, että suunnistus on kunnon kohentamiseen ja järjen tasapainoon perustuva seikkailu luonnossa, joka tarjoaa haasteita ja elämyksiä harrastajalleen. Suunnistuksessa fyysiset ominaisuudet eivät yksin ratkaise; eteneminen maastossa kohteesta toiseen tarjoaa elämyksiä ja kokemuksia myös hitaammin liikkuville.

Lähde rohkeasti kokeilemaan! Suunnistaminen on mielekästä ja suoritukseen keskittyessä ei ehdi muuta ajatella. Kesä on erinomaista aikaa opetella näitä taitoja lisää. Halutessasi ota yhteyttä lähimpään suunnistusseuraasi.

Toivon sekä kokeilijoille että jo aiemmin lajiin perehtyneille harrastajille kuin kilpailijoillekin  HAASTEITA JA ELÄMYKSIÄ KESÄÄN SUUNNISTAEN!

Sirpa Moilanen, yhdistyksen pj.

Selkäkipu on pääasiassa hyvälaatuista kipua, joka paranee tavallisesti itsekseen tai itsehoitokeinoin. Tästä huolimatta selkäkipuun liitetään usein erilaisia negatiivisia uskomuksia ja siihen liittyy vahva kielteinen tunnelataus. Miksi selkäkipu koetaan yleensä niin voimakkaana ja moni pelästyy selkäkipua enemmän kuin vastaavaa kipua esimerkiksi jalassa? Podcastissa keskustellaan laajasti selkäkivusta, sen yleisyydestä, tavallisimmista syistä ja yleisimmistä selkäkivun muodoista sekä tyypillisimmistä selkäsairauksista. Lisäksi puhutaan siitä, miten voi erottaa ns. tavallisen, hyvälaatuisen selkäkivun lääkärin hoitoa vaativasta selkäsairaudesta, milloin selkäkivun vuoksi tulisi hakeutua lääkäriin ja milloin lisätutkimukset, kuten selän kuvantaminen, ovat aiheellisia. Lisäksi podcastissa tarjotaan vinkkejä selkäkivun itsehoitoon ja siihen, miten jokainen voi omassa arjessaan edistää selän hyvinvointia. Aiheesta on keskustelemassa fysiatrian erikoislääkäri Harri Hämäläinen.

Näin tosimies voi ehkäistä selkäkipuja

Selkäkivut ovat iso ongelma niin yhteiskunnalle kuin yksilölle. Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipuja elämänsä aikana. Viimeisen 30 päivän aikana miehistä selkäkipuja on kokenut 35 prosenttia ja naisista hieman useampi. Selkävaivoja voi kuitenkin vähentää esimerkiksi terveellisillä elintavoilla ja työasentoa vaihtelemalla.

Selkäliiton Tosimiehen selkätreeni -teeman Selkäkivut-videolla fysiatri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Harri Hämäläinen kertoo selkäkivulle altistavista tekijöistä. Selkäkipu ei ole sairaus, vaan oire, ja siihen on monenlaisia syitä. Yleensä selkäkivun syy on kuitenkin epäspesifi eli ei voida tarkasti sanoa, mistä kipu johtuu.

- Vain kymmenessä prosentissa selkäkivuista syy on selkeä, kuten välilevyn pullistuma, hermopinne tai murtuma. Mutta valtaosassa syytä ei voida sanoa ihan tarkkaan. Se voi olla myös muualla kuin selässä. Tällainen epäspesifi, hyväennusteinen selkäkipu parane yleensä neljässä viikossa, kertoo fysiatri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Harri Hämäläinen.

Liiku monipuolisesti

Selkäkipuilun riskiä nostavat monet tekijät. Sille altistaa Hämäläisen mukaan esimerkiksi perimä, raskas ruumiillinen työ ja tupakointi.

– Arvioidaan, että perimällä on iso merkitys, jopa 60–70 prosenttia tietyissä selkäsairauksissa. Myös fyysisen kuormituksen ja selkäkipujen välillä on yhteys. Raskas ruumiillinen työ, johon liittyy kiertävät, kumartavat liikkeet ja voimakas yksipuolinen kuormitus, altistaa selkäkivuille. Tupakointi on myös yksi syy. Sitä on tutkittu paljon. Esimerkiksi Suomessa on tehty kaksostutkimus, jossa on identtisistä kaksosista toinen tupakoi ja toinen ei, ja tupakoivalla oli enemmän välilevyrappeumaa.

Muita selkäkivun riskitekijöitä ovat vähäinen liikunta, ylipaino ja psyykkiset tekijät, kuten stressi tai tyytymättömyys työhön.

– Selkäkipua voi ehkäistä ja vähentää esimerkiksi harrastamalla itselle mieluista liikuntaa, noudattamalla terveellisiä elintapoja sekä vaihtelemalla työasentoa mahdollisuuksien mukaan ja pitämällä taukoja päivän aikana. Nosta ja siirrä taakkoja huolellisesti selkääsi säästäen.

Selkäkivut paranevat usein nopeasti, eikä lääkärissä käynti ole tarpeen. Lääkäriin pitää selkäkivun vuoksi mennä Hämäläisen mukaan silloin, kun kipu on niin voimakasta, ettei sitä saa itse hallintaan tai jos kipu säteilee jalkaan ja siitä on seurauksena lihasheikkoutta tai tunnottomuutta. Lisäksi jos selkäkipu pitkittyy tai toistuu usein, käynti fysioterapeutin ensivastaanotolla voi olla tarpeen. 

Katso ”Tosimiehen selkätreeni: Selkäkivut” -video Youtubessa: https://youtu.be/mtpeVUopGM8.

Selkäliiton tuottamat Tosimiehen selkätreeni -videot on suunnattu miehille, joiden fyysinen kunto ja elintavat ovat päässeet repsahtamaan, selkä on alkanut oireilla tai motivaatio itsehoitoon on kadoksissa. Videoiden aiheina ovat selkäkivut, kipu ja mieli, kehon hallinta ja harjoittelu sekä ravitsemus. Videoiden tavoitteena on kannustaa miehiä tekemään muutoksia elintapoihinsa – pienilläkin teoilla voi edistää selän terveyttä ja jaksamista arjessa.

Selkäliitto on julkaissut myös Tosimiehen selkätreeni -oppaan, jossa kerrotaan selkäkivun riskitekijöistä ja motivoidaan miehiä liikkumaan, lisäksi opas sisältää harjoitusohjeita. Tosimies voi olla kuka tahansa mies, joka huolehtii selästään.
 

Rakasta selkääsi!

Kuuntele työterveyslääkäri Kyösti Kallion YLE radio Joensuun haastattelu Selkäviikolla 2018.

 

https://areena.yle.fi/1-4565747   ( Kopioit linkin ja liität työkalupalkkiin ja sitä kautta ohjautuu areenan oikeaan kohtaan )

- - - -

 

Muista hyvät työasennot renkaiden vaihdossa

Autonrenkaiden vaihto on taas ajankohtaista. Kun renkaiden siirrot ja nostot tekee ergonomisesti ja maltilla, selkäkin voi paremmin. Lue Selkäliiton vinkit renkaiden vaihtoon.

Noin 10-kiloisen autonrenkaan liikuttelu erilaisissa asennoissa alhaalla maanrajassa voi olla ergonominen haaste.

– Oikeilla työasennoilla voi välttää äkilliset lipsahdukset ja selän kipeytymiset. Renkaiden vaihtoon kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä kiireessä sattuu vahinkoja helpommin. Työ on myös hyvä tehdä valoisaan aikaan, jos mahdollista, sillä sekin vähentää tapaturmariskiä, kertoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Viisi vinkkiä renkaiden vaihtoon

  1. Lämmittele lihaksia ennen renkaidenvaihtoa: tee kyykistyksiä ja vartalonkiertoja, pyörittele käsivarsia ja olkapäitä.
  2. Siirrä renkaat auton lähelle esimerkiksi kotti- tai nokkakärryillä. Kanna rengas hallitussa asennossa lähellä vartaloa tai vieritä rengasta lyhyitä matkoja.
  3. Koukista polvia ja pidä rintakehä ja alavartalo suunnattuna kohti rengasta, kun irrotat pölykapselin. Vaikka työvaihe on kevyt, vältä riuhtomista ja repiviä liikkeitä.
  4. Kun avaat ja kiristät renkaan pultteja, työskentele toispolviseisonnassa, polvillasi tai kyykyssä. Seisten selän asento jää kumaraksi, mikä voi rasittaa ristiselkää.
  5. Kun irrotat tai nostat rengasta, jännitä keskivartaloa kevyesti ja tehosta näin vartalonlihasten tukea selälle. Pidä rengas lähellä vartaloa.

Jos selkä tuntuu kipeältä tai jäykältä renkaiden vaihtoa seuraavana päivänä, ei kannata huolestua. Selän lihakset voivat äkkiseltään kipeytyä epätavallisista työskentelyasennoista ja erilaisesta kehon käytöstä, mutta se on täysin normaalia. Mitä vähemmän on tottunut kehoaan käyttämään, sitä helpommin lihakset tavallisesti kipeytyvät.

Lihaskipu menee kuitenkin tavallisesti ohi muutamassa päivässä. Liikkuminen ja lihashuolto, kuten venyttely, voivat nopeuttaa lihasten palautumista rasituksesta. Myös selkää rentouttavista lepoasennoista voi olla hyötyä.  

Katso vinkit renkaiden vaihtoon ja selkää säästävään nostotekniikkaan Selkäliiton Selkäkanavalta https://selkakanava.fi/vinkkeja-renkaiden-vaihtoon.

Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastallisia talvirenkaita saa käyttää 1.11. alkaen tai sääolojen vaatiessa aiemminkin.

- - - -

 

Päivitäthän sähköpostiosoitteesi sihteerille p-kselka@hotmail.fi.

Selvitämme mahdollisuutta lähettää tulevaisuudessa jäsenkirjeet sähköpostitse niille joilla sellainen on. Jos sähköposti puuttuu lähetämme jäsenkirjeen edelleen postitse. Jäsenkirjeen lähettäminen postitse maksaa noin 1400 €/kerta.

 

- - - -

 

https://selkakanava.fi/tiedote-asiantuntijavideoita-selkakipujen-itsehoitoon-tosimiehille

Asiantuntijavideoita selkäkipujen itsehoitoon tosimiehille

Mediatiedote 29.8.2018

Mistä selkäkivut johtuvat, miten suhtautua kipuun, millainen harjoittelu ja ravitsemus on hyväksi selälle? Vastauksia antavat alansa asiantuntijat Selkäliiton miehille suunnatuilla videoilla.

Selkäliitto on julkaissut neljä uutta videota Tosimiehen selkätreeni -teemalla. Videoissa käsitellään selkäkipuihin vaikuttavia tekijöitä, kivun ja mielen yhteyttä, kehon hallintaa sekä ravitsemusta.

Asiantuntijoina videoilla ovat Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsenet fysiatri Harri Hämäläinen ja erikoispsykologi Tage Orenius sekä työ- ja urheilufysioterapeutti Jari Tissari ja ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Asiantuntijat ovat tavattavissa Selkäliiton 30-vuotisjuhlaseminaarissa 14.9. Helsingissä.

Tosimiehen selkätreeni -videot ovat katsottavissa Selkäliiton Jumppakissa-kanavalla Youtubessa:

• Tosimiehen selkätreeni: Selkäkivut
• Tosimiehen selkätreeni: Kipu ja mieli
• Tosimiehen selkätreeni: Kehon hallinta ja harjoittelu
 Tosimiehen selkätreeni: Ravitsemus

- Haluamme näillä videoilla kannustaa kaikkia selkäkipuisia ja selkäterveydestä kiinnostuneita miehiä huolehtimaan selästään, lisäämään liikuntaa arkeen sekä antaa heille asiantuntijoiden neuvoja selän aktiiviseen itsehoitoon. Videoilla miehet puhuvat miehille, kertoo Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio.

Selkäliiton liikuntateema tosimiehille käynnistyi vuonna 2016. Liitto on julkaissut myös Tosimiehen selkätreeni -oppaan, jossa kerrotaan selkäkivun riskitekijöistä ja motivoidaan miehiä liikkumaan, lisäksi opas sisältää harjoitusohjeita. Oman elämänsä tosimies voi olla kuka tahansa mies, joka huolehtii selästään.

Lisätietoa opetus- ja kulttuuriministeriön tukemasta Tosimiehen selkätreeni -hankkeesta löytyy Selkäliiton Tosimiehen selkätreeni -verkkosivulta.

- - - -

 

Huomioithan, että Hyvä Selkä -lehti etsii selkätarinoita alla olevalla tekstillä

”Hei sinä selkäkipuinen nainen tai mies, haluatko kertoa tarinasi Selkäliiton Hyvä Selkä -lehdessä? Kirjoituksessasi voit kertoa lyhyesti millaisia selkävaivoja sinulla on tai on ollut sekä miten hoidat selkääsi ja ylläpidät selkäsi kuntoa. Julkaisemme tarinoita lehden Minä ja selkä -palstalla. Jos kiinnostuit, otathan pikimmiten yhteyttä lehden toimituksen osoitteeseen hyvaselka@selkaliitto.fi

 

- - - -

 

 

Tilaa maksuton taukojumppamuistutus matkapuhelimeesi!

 

 

 

Selkäkanava tarjoaa sinulle ilmaisen muistutuksen taukojumpasta jumppaohjeineen. Lähetämme muistutuksen tekstiviestinä matkapuhelimeesi arkisin maanantaista perjantaihin kerran päivässä. Viestin mukana on linkki jumppaohjeisiimme, joista voit valita itsellesi sopivimmat liikuntaohjeet.

Kirjoita lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi sekä matkapuhelinnumerosi. Tee tilaus klikkaamalla "Tilaa jumppamuistutus” -painiketta. Saat kännykkääsi saman tien vahvistuskoodin, jonka avulla vahvistat jumppamuistutuksen tilauksen.

Halutessasi voit lopettaa jumppamuistutuksen tilauksen kirjautumalla palveluun sähköpostiosoitteesi ja saamasi salasanan avulla.

 

- - - -

 

Taukojumppa muistutus