Puheenjohtajan palsta.

Kiitos!

Kiitos kaikille 26.4.2024 teatteriretkellä mukana olleille! Päivä oli kaiken kaikkiaan positiivinen ja mieltä piristävä.

Toivottelen kaikille  mukavaa loppukevättä ja hyvä kesän odotusta. 

.t. Sirpa Moilanen, pj.

PORRASKÄVELYSTÄ INTOA JA VAIHTELUA KUNNON KOHENTTAMISEEN


Porraskävely/-harjoittelu ei ole uusi kuntoilumuoto. Aika ajoin se nousee jopa hittimuodoksi. Korona-aika on pistänyt miettimään erilaisia vaihtoehtoja kunnon kohentamiseen. Tätä lajia voi harjoitella lähes ympäri vuoden ulkotiloissakin. Arkiliikuntaan se  sopii erinomaisesti myös sisätiloissa.

Oletko miettinyt, millaista hyötyä saat porraskävelystä? Portaita kiivetessä hengästymistä tulee tasamaalla tapahtuvaa kävelyä helpommin. Toisin sanoen sydän- ja verenkiertoelimistöön kohdistuu sellaista kuormitusta, että elimistön hapenottokyky kasvaa ja isot lihakset työskentelevät tehokkaasti. Erityisesti alaraajojen lihakset ja nivelet saavat hyvää harjoitusta. Raitis ilma virkistää. Ulkona liikkuminen alentaa stressitasoa. Ilma on happirikkaampaan kuin sisätiloissa. Porraskävely on yksi tehokkaimmista arkiliikunnan muodoista.

Porraskävelyä voit harjoitella useilla eri tavoilla. Jos olet aloittelija tai kuntosi on alentunut, kannattaa aloittaa maltillisesti. Keskustele tarvittaessa lääkärin kanssa kokonaisterveydentilastasi. Tauota suoritustasi, jos pakarat, pohkeet tai reidet tuntuu ”jumittavan” askeltamista. Aloittelijalle jo pelkkä kävely portaita ylös toimii kuntoa kohottavana.

Kunnon kohotessa, voit tehostaa suoritusta askeltamalla joka toiselle askelmalle tai askeltaa sivuttain tai astumalla jalalla ristiin sivuttain. Kunnon kohotessa voit siirtyä porrasjuoksuun. Ole varovainen hyppelyissä. Voit rytmittää harjoitusta myös käsillä, jolloin saat mukaan yläselän lihakset, alaraajojen lihakset ja keskivartalon lihakset antamaan tukea koko keholle.

Muista aina alkuverryttely/-lämmittely harjoittelun alussa ja loppuvenyttelyt harjoittelun jälkeen, oma kunto ja mahdolliset rajoitukset. Venyttele ainakin pohkeet, reiden etu- ja takaosa. Näillä jokainen voi hoitaa rasittuneita lihaksia, ehkäistä vammojen ja lihasjumien syntymistä. Pyri astumaan portaalle koko jalalla. Vaihtele harjoituksia ja niiden tehoa eri kerroilla. Jos harjoitus tuntuu kovalta, kannattaa pitää pari lepopäivää ennen seuraavaa harjoitusta. Aloita aina rauhallisesti ja etene oman kunnon mukaan.

Pohjois-Karjalasta löytyy kuntoiluun sopivia portaita useista eri kunnista: mm.Hutsin urheilukeskuksesta Kiteeltä. Joensuun Penttilästä, Juuan Kokkokalliolta, Kontiolahden Lehmon urheilukeskuksesta ja Lykynlammelta, Liperin Pärnävaaralta, Nurmeksen Ritoniemen Lystirinteeltä ja Polvijärven liikuntapuistosta. Tarkempia tietoja löydät kunkin kunnan kotisivuilta.

Lisäksi kannattaa hyödyntää arkiliikunnassa kaikkia muitakin portain silloin kun se on mahdollista. Erityisesti iäkkäillä porraskävely kehittää lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta sekä sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Kaikkia näitä tarvitaan yleiskunnon ja toimintakyvyn ylläpysymiseksi.

 

MUKAVAAVUODEN JATKOA MYÖS KUNTOILUN MERKEISSÄ!

Sirpa Moilanen, pj.


JÄRJESTÖTYÖ – TUOKO SE UUTTA JA MIELENKIINTOISTA SISÄLTÖÄ ELÄMÄÄN!

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Järjestötoiminnassa asiat ja tehtävät ovat tärkeitä, mutta olennaisinta on kuitenkin tunne, motivaatio ja halu olla mukana ja toimia yhdistyksen jäsenten hyväksi. Jos nämä puuttuvat,  missio voi olla miten tärkeä tahansa, mutta teot jäävät puolinaisiksi. Palo sitä asiaa kohtaan, jota tehdään yhdessä, ratkaisee onnistumisen. Osaaminen on tärkeää, mutta kaiken tarvittavan oppii, jos on intoa, tarve ja halu oppia.


Vaikka puheenjohtajan ja hallituksen tehtävänä on kantaa päävastuu yhdistyksen toiminnan sisällöstä ja toteuttamisesta, työtä tehdään paljon jäsenten kanssa ja heidän tarpeisiinsa. Yhteistyötä ja vapaaehtoistoimijoita tarvitaan aina mukaan. Lisäksi toiminnassamme on selkäterveyden kannalta varsin laaja ja toimiva yhteistyöverkosto.


Selkäliitto ohjaa toimintaamme ja siksi palauttelen mieleen Selkäliiton strategiasta asioita, miksi olemme olemassa ja miksi paikallinen yhdistyksen toiminta on tärkeää. Visiona on, että jokainen edistää omaa selkäterveyttään liikkuen. Liikkuva selkä kantaa kauas! Missiona on, että Selkäliitto kannustaa jokaista omassa arjessaan edistämään selän hyvinvointia liikkuen ja muilla terveellisillä elämäntavoilla. Tämä on myös jokaisen paikallisyhdistyksen tärkeää työtä. Toimintaa ohjaavat arvot ovat: 1) Vastuullisuus eli välitetään tutkittua selkätietoa ja toimitaan kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. 2) Yhdenvertaisuus eli huomioidaan jokainen tasa-arvoisesti asuinalueesta, iästä, sosioekonomisesta asemasta ja kulttuuritaustasta riippumatta. 3) Osallisuus eli kannustetaan itsehoitoon ja luodaan erilaisia yhdessäolon muotoja asuinalueesta riippumatta.


Olemme viime aikoina pohtineet yhdistyksemme hallituksessa, miksi puheenjohtajuutta ja/tai hallituksen jäsenyyttä vierastetaan. Meillä on useita hallituksen jäseniä, jotka ovat olleet hallituksen työskentelyssä mukana jo vuosia, jotkut lähes kymmenen vuotta. Elämäntilanteet jokaisella muuttuvat ja on selvää, etteivät samat henkilöt voi aina ja pysyvästi olla ”remmissä”. Työ on ollut ja on edelleenkin mielenkiintoista asioiden yhdessä miettimistä, pohtimista ja kehittämistä, johon korona-aika on tuonut omat haasteensa. Mutta kaikella on aikansa ja Pohjois-Karjalan Selkäyhdistykseen tarvitaan uusia toimijoita niin hallitukseen kuin ajoittain vapaaehtoistoimintaankin. Ilman toimivaa/ uusiutuvaa hallituksen yhteistyötä toiminta ei toteudu. 

Lähde siis rohkeasti kokeilemaan, ota yhteyttä ja tule tutustumaan. Olet tervetullut myös hallituksen kokouksiin tutustumaan, kerromme mielellämme lisää. Kokoustamme noin kerran kuukaudessa. Kevään kokouspäivämäärät saat halutessasi puheenjohtajalta tai sihteeriltä.


Miksipä et kokeilisi - voit tuoda omia ideoitasi keskusteluun ja löytää uusia toimintatapoja yhdistyksemme toimintaan! Samalla voit löytää uutta mielenkiintoa moni-ilmeiseen järjestökenttään. Mahdollisuuksia on paljon!

Kannustavin terveisin Sirpa Moilanen, pj.