Miksi nuoren niska on kipeä? Milloin selkäleikkaus on tarpeen? – Kuuntele Vahva selkä -podcastin uudet jaksot - Selkäliiton julkaisu
25.6.2024
Tiedote 25.06.2024
Selkäliitto ry
Miksi nuorilla on niskakipua? Miten työfysioterapeutti voi auttaa selkäoireissa? Miksi istumista kannattaa vähentää? Entä milloin selkäleikkauksesta on hyötyä? Selkäliiton Vahva selkä -podcastin uusissa jaksoissa asiantuntijavieraat vastaavat näihin kysymyksiin ja antavat keinoja selän ja niskan itsehoitoon.
Selkäliiton Vahva selkä -podcastissa on julkaistu neljä uutta jaksoa, joissa keskustellaan nuorten niskakivusta, työfysioterapeutin palveluista ja neuvonnasta selkäoireissa, paikallaanolon vähentämisestä sekä selkäleikkauksista.
Asiantuntijavieraina jaksoissa ovat terveystieteiden tohtori ja fysioterapeutti Katariina Pirnes, työfysioterapeutti Helka Torppa, liikuntatieteiden tohtori Arto Pesola sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Heikki Österman.
– Saimme taas kerran huippuasiantuntijoita vieraaksi Vahva selkä -podcastiimme. Toivottavasti kuuntelijat saavat keskusteluistamme ideoita ja tietoa selän ja niskan hoitoon sekä omaan hyvinvointiin muutenkin. Esimerkiksi lasten ja nuorten niska- ja hartiakivut ovat yleisiä ja säilyviä nuorella väestöllä ja voivat jatkua myöhempään elämään, siksi onkin tärkeää kiinnittää huomiota oireisiin ja puuttua niihin varhaisessa vaiheessa, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.
Kaikki Vahva selkä -podcastin jaksot ovat kuunneltavissa Selkäliiton Selkäkanavalla sekä Spotifyssa, Suplassa ja Google Podcasteissa. Podcast on suunnattu selkäoireisille ja kaikille selän hyvinvoinnista kiinnostuneille.
Lyhyet esittelyt uusista jaksoista
Jakso 21: Miksi nuoren niska on kipeä?
Jaksossa keskustellaan nuorten niskakipujen taustalla olevista tekijöistä, eroavatko nuoren niskakivut aikuisten niskakivuista ja miten niskaoireita voi ehkäistä.
Jakso 22: Selkä ja työ – milloin työfysioterapeutin vastaanotolle?
Jaksossa keskustellaan työfysioterapeutin palveluista ja siitä, milloin selkäoireisen kannattaa mennä työfysioterapeutin vastaanotolle ja miten työn tekemistä selkäoireissa voi soveltaa.
Jakso 23: Mitä hyötyä on istumisen vähentämisestä?
Jaksossa keskustellaan, kuinka pitkiä aikoja keskimäärin vietämme paikoillaan, mitä kehossa tapahtuu pitkään istuessa ja miten paikallaanolon haittoja voi vähentää.
Jakso 24: Milloin selkäleikkaus on tarpeen?
Jaksossa keskustellaan, milloin leikkaushoitoon päädytään ja millaisia leikkaustulokset ovat. Jaksossa kuvaillaan myös, mitä leikkaustoimenpiteessä tehdään.
Faktoja selkäkivusta
§ Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Selkäkipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.
§ Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2023 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 84,7 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli lähes 1,4 miljoonaa.
§ Selkäkivulle altistavia tekijöitä voivat olla perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino ja tupakointi.
§ Pitkittynyttä haittaavaa alaselkäkipua ennustaviin tekijöihin tiedetään kuuluvan mm. oireiden vaikeus ja laaja-alaisuus (esim. monipaikkainen kipu), elämäntapoihin liittyviä tekijöitä (mm. unihäiriöt), monisairastavuus (etenkin astma, päänsärky, diabetes ja mielenterveyden ongelmat), sosiaalisia tekijöitä (matala sosioekonominen asema, työttömyys, työhön liittyvät tekijät) sekä psykologisia tekijöitä (kuten masennus, ahdistus ja alhainen minäpystyvyys).
Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 30 paikallista selkäyhdistystä, jotka järjestävät ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Monipuolista tietoa selkä- ja niskakivuista sekä niiden itsehoidosta on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi.
Facebook: Selkäliitto ja Selkäkanava | X (Twitter): @Selkaliitto | Instagram: @selkakanava | Youtube: Jumppakissa