Selkäliitolta uusi selkäkipuisen opas!

21.8.2023

Selkäkivut ovat hyvin yleisiä: jopa kahdeksalla kymmenestä aikuisesta on selkäoireita elämänsä aikana. Selkäkipujen kanssa ei kuitenkaan tarvitse olla yksin. Selkäliiton uusi Tietoa selkäkivun hoidosta -opas antaa tutkittua tietoa ja käytännöllisiä ohjeita siihen, miten tulla toimeen selkäkivun kanssa arjessa ja työssä.

Selkäliitto on julkaissut uuden oppaan selkäoireisille. Tietoa selkäkivun hoidosta -opas antaa tietoa muun muassa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat selkäkipuun, milloin selkäkipu vaatii lääkärikäyntiä ja mitä lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolla tapahtuu. Opas sisältää myös ohjeita selän itsehoitoon, kuten liikunnan lisäämiseen, stressin vähentämiseen sekä uneen ja palautumiseen.

Suurin osa selkäkivuista paranee itsestään ja niillä on hyvä ennuste. Joskus selkäoireet uusiutuvat tai pitkittyvät, tällöin voi oppaassa olevia ohjeita noudattamalla tulla paremmin toimeen selkäkivun kanssa.

– Koimme, että uudelle oppaalle oli tarvetta, koska hoitokäytänteet ovat jonkin verran muuttuneet vuosien varrella. Oppaassa myös tuodaan enemmän esiin pitkäaikaiseen selkäkipuun vaikuttavia eri tekijöitä. Lisäksi tapa kertoa asioita on erilainen kuin aiemmin, osallistavampi ja toivottavasti samaistuttavampi. Opas on myös helppolukuinen, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

– Selän oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Selkäliiton tarjoamien itsehoito-oppaiden ja maksuttoman selkäneuvonnan lisäksi paikalliset selkäyhdistykset tarjoavat monenlaista toimintaa, kuten liikuntaa ja vertaistukea, selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen Selkäliitosta muistuttaa.

Terveydenhuollon toimijat voivat tilata painettua opasta asiakkaille jaettavaksi Selkäliiton toimistosta. Oppaan hinta on 2,50 €/kpl + postituskulut (minimitilaus 10 kpl).

Oppaan digiversio (pdf) on luettavissa maksutta Selkäliiton Selkäkanavalla.

Faktoja selkäkivusta

  • Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Selkäkipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.
  • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2021 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia yli 83 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli lähes 1,4 miljoonaa.
  • Selkäkivulle altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (esimerkiksi stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.
     

Lisätietoja medialle:
toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla@selkaliitto.fi
selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen, puh. 050 465 7884, satu.nieminen@selkaliitto.fi

Kuvat:
Tietoa selkäkivun hoidosta -oppaan kansikuva (print, pdf)
Tietoa selkäkivun hoidosta -oppaan kansikuva (web)

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 30 paikallista selkäyhdistystä, jotka järjestävät ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Monipuolista tietoa selkä- ja niskakivuista sekä niiden itsehoidosta on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi

Facebook: Selkäliitto ja Selkäkanava Twitter: @Selkaliitto Instagram: @selkakanava Youtube: Jumppakissa